Ny behandlingsform dræber MRSA-bakterier

Helt ny type behandling kan blive banebrydende i kræftbehandling, siger dansk forsker

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:Danske forskere har været med til at udvikle en helt ny form for antibiotikabehandling, der med hjælp fra antistoffer trækker antibiotika ind i kroppens celler, hvor antibiotikummet mere effektivt kan slå bakterier som eksempelvis resistente stafylokokker ihjel.

Den nye behandlingsform drager på erfaringer fra kræftforskning, hvor man allerede nu bruger antistoffer til at aflevere et lægemiddel lige der, hvor der er allermest behov for det.

Indtil videre er den nye antibiotikabehandling afprøvet på mus, men ifølge en af forskerne bag, kan den nye behandlingsform også være banebrydende i behandling af mennesker. Det skriver Videnskab.dk.

- Behandlingen virker meget bedre end konventionelle antibiotikabehandlinger. Det er banebrydende og ikke gjort før, og det ser meget lovende ud som en potentiel løsning på problemet med resistente bakterier, fortæller Klaus Koefoed, der er principal investigator i Antibody Discovery ved biotekvirksomheden Symphogen.

Symphogen har bidraget med antistofferne til den nye behandlingsform, som er udviklet af det amerikanske biotekfirma Genentech.

MRSA-gennembrud: Kur mod multiresistente bakterier fundet

I det nye studie viser forskerne, at stafylokokker ikke kun findes i kroppen uden for cellerne på personer, der er smittet med bakterien. De kan også finde på at smutte ind i cellerne og gemme sig der.

Det betyder, at bakterierne kan overleve en antibiotikakur med eksempelvis antibiotikummet vancomycin, der er en af lægernes eneste muligheder for at behandle methicillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA).

Det nye forskningsresultat viser, hvordan bakterier, som har ligget gemt inde i en celle, efterfølgende kan give meget voldsomme infektioner.

Dit kæledyr smitter dig med resistente bakterier

Det kan blandt andet være med til at forklare, hvorfor læger mange gange har svært ved at behandle kroniske infektioner med stafylokokker eller MRSA.

- Det er et stort problem i dag, at vi mangler behandlingsmuligheder til disse kroniske infektioner. Derfor er der et helt klart behov for nye behandlingsformer, som kan ramme disse gemte bakterier. Det har vi måske fundet her, siger Klaus Koefoed.

Professor Hanne Ingmer forsker i MRSA ved Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi. Hun har ikke deltaget i det nye studie, men hun har læst det og mener, at studiet især har to interessante pointer.

Ny MRSA-kur er ikke problemfri

- Det er det første helhjertede forsøg på at finde betydningen af stafylokokker inde i kroppens celler. Hidtil har vi ikke tillagt det stor betydning, men det nye studie viser meget klart, at stafylokokker inde i kroppens celler kan tåle meget mere antibiotika end ellers. Det kan få behandlinger til at fejle, så det er vigtig ny viden.

- Den nye behandlingsform er også meget interessant. Det er en spændende måde at koncentrere antibiotikummet, hvor der er behov for det. Og strategien viser sig at være forbavsende effektfuldt, siger Hanne Ingmer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.