Ny boligform skal gøre botilbud mere sikre efter drab

Ny og mere sikker boligform betyder, at sikkerheden bliver forbedret efter fem drab på fire år, lyder det.

Regeringen mener, at medarbejderne og beboere på landets botilbud skal føle sig trygge og sikre i hverdagen.

Derfor foreslår Venstre otte indsatspunkter på baggrund af anbefalinger fra en arbejdsgruppe med fem ministerier, KL og Danske Regioner. Det sker, efter at fem ansatte på fire år er blevet dræbt på botilbud rundt om i landet.

Ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal sikkerheden forbedres.

- Vi har nu et vidtgående og gennemarbejdet oplæg til, hvordan vi forbedrer sikkerheden for beboere og personale på botilbud, siger ministeren i en pressemeddelelse.

- Jeg lægger vægt på, at vi nu får en ny og mere sikker tilbudsform og helt konkrete initiativer til at forebygge vold på eksisterende botilbud, tilføjer hun.

Men dermed er der igen langt til en løsning for medarbejderne og beboerne på de socialpsykiatriske bosteder, lyder kritik fra regionerne.

Regeringen har eksempelvis slet ikke sat penge af, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

- Vi står i en meget alvorlig situation, som indtil nu har kostet fem menneskeliv.

- Det er mig derfor en gåde, at regeringen ikke kan finde de nødvendige midler, så vi kan få økonomien på plads og komme i gang med at hjælpe den gruppe af borgere, det handler om, siger Bent Hansen.

Den nye institutionstype skal rumme omkring 150 borgere, der alle har store problemer.

Ofte har borgerne et voldsomt misbrug, har flere diagnoser og er udadreagerende.

KL, Danske Regioner og staten er enige om, at den rigtige løsning er en ny institutionsform, hvor det bliver muligt at tage nye beføjelser i brug.

Det skal gøre det muligt at hjælpe borgerne ud af et ofte invaliderende misbrug på en mere håndfast måde.

Samtidig skal institutionens indretning og personale i højere grad afspejle den sikkerhedsrisiko, som mange af beboerne vil være for medarbejdere og medbeboere.

- Det har selvfølgelig en række omkostninger, og jeg stiller mig uforstående for, at regeringen nu forsøger at tage æren for løsningen, men samtidig overlader regningen til regionerne. Det er ikke rimeligt, og derfor trækker vi nu i håndbremsen, siger Bent Hansen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.