Ny Café på Hobro Station og anden runde med NA

Der er kommet liv i den tomme ankomsthal ved Hobro Station

13
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto: Radio NORDJYSKE

LIV: Der er kommet liv i den tomme ankomsthal ved Hobro Station. Café På Banen er en ny socialøkonomisk café, der netop er åbnet i Hobro. Det handler det om i denne uge i radioprogrammet Frivillig Public Service, hvor du også kan høre, og her på siden læse mere, om NA - Narcotics Anonymous: et fællesskab for folk, der gerne vil være clean. Men først kan du her høre lidt om Café På Banen. Siden 2013 har der været tomt i ventesalen på Hobro Station. Dengang lukkede DSB deres kiosk. Nu er der igen liv i hallen. Fredag var der reception - en meget velbesøgt en af slagsen.
Carsten Bredahl, direktør i Hedehuset, var blæst bagover at fremmødet, da han sagde velkommen.

Foto: Radio NORDJYSKE

Carsten Bredahl, direktør i Hedehuset, var blæst bagover at fremmødet, da han sagde velkommen. Foto: Radio NORDJYSKE

Det er Fonden Hedehuset, der driver den nye café. (klik her for at læse med om Hedehuset) De har i mere end 30 år drevet forskellige sociale tilbud for børn, ung og voksne i Mariager og omegn. Og præcis som deres ’Harlekin, Butik og Café’ i Mariager er Café På Banen en socialøkonomisk virksomhed, der skal skabe træningspladser for borgere, der har behov for at komme videre - eller på banen, der af navnet - fordi de står udenfor arbejdsmarkedet. Klik her og hør Carsten Bredahl, direktør i Hedehuset, fortælle om ideen med Café På Banen.

Klik her for arkiv med lydklip, fotos og links.

Nu er brugeroplevelsen altid vigtig, men måske specielt når det handler om en nyåbnet café. Så det var oplagt, at få en anmeldelse: her fra Arly, der fik en kop kaffe, inden han skulle med toget til Aarhus. Sheral, der ikke var helt med på, at caféen havde åbnet. Og her fra Hanne og Erik - og Niels, der er lidt overrasket over, at det er godt fire år siden DSB lukkede deres kiosk.
Foto: Radio NORDJYSKE

Foto: Radio NORDJYSKE

Ham der skal sørge for, at den socialøkonomiske indsats bliver gjort på en stille og rolig og ordentlig måde er Carsten Bredahl.
Køkkenchefen der skal stå for den daglige drift hedder Pernille, og da hun kommer fra mindre husholdninger, glæder hun sig til en hel masse rustfri stål.
Her kan du se en lille video fra åbningen af Café På Banen, hvor åbningstiderne indtil videre er fra 06:30 til 16:00 - mandag til fredag.
Mariagerfjord Kommune var også repræsenteret ved den officielle åbning. Edin Hajder er nyvalgt formand for arbejdsmarkedsudvalget, og bakker op om den socialøkonomiske indsats.
Foto: Radio NORDJYSKE

Foto: Radio NORDJYSKE

Nu mangler vi bare, at få sat et ansigt på ideen med Café På Banen. Eller en stemme, som det bliver her: Sarah er 26 og fra Hobro.
En indsats skal have en vision, og den er svær at måle, fortæller Carsten Bredahl om her, mens han bliver krammet af sine børn og forholder sig til et krav om økologisk kaffe.
Alle caféer har stamgæster, og Café På Banen fik formentlig de første af slagsen, da en flok fra Hobro Friskole dukkede op og faldt for det hjørne af caféen, der er indrettet som en gammeldags togkupé.

Få flere historier i programmet Frivillig Public Service, der sendes mandag til torsdag mellem 9 og 11 - lørdag og søndag: 10-12.

Et hjørne af caféen er indrettet som en gammeldags togkupé. Her sad en flok fra hobro Friskole og hyggede sig så godt, at de regner med at blive stamgæster.

Foto: Radio NORDJYSKE

Et hjørne af caféen er indrettet som en gammeldags togkupé. Her sad en flok fra hobro Friskole og hyggede sig så godt, at de regner med at blive stamgæster. Foto: Radio NORDJYSKE

Carsten: NA’ er og clean i mere end 20 år

I sidste uge handlede det om det nordjyske NA-konvent NOKNA 22, hvor medlemmer af fællesskabet NA - Narcotics Anonymous deler krammere ud og erfaringer med hinanden om det at være afhængig. Kig under ARKIV for at finde klip fra i sidste uge. I denne uge handler det om Carsten, der har mere end 20 års erfaring med NA.

Det er vigtigt at pointere, at Carsten ikke udtaler sig på vegne af NA, men kun ud fra egne oplevelser med NA. Det gælder alle de Na’ ere, der medvirker i denne række af indslag, at de udelukkende udtaler sig som privatpersoner og ikke som talspersoner for selve NA.

Carsten fortæller her, om en af hjørnestenene i NA: at gå til selvhjælpsmøder.
Og hvordan det virker ved at ta’ en dag ad gangen, kan du høre her.
Der er én ret skarp konsekvens ved metoden: en dag ad gangen. Man bliver ikke kureret. Og det mener Carsten heller ikke man kan regne med som NA’ er.
Her fortæller han om, hvordan han dagligt tager beslutningen om at være clean: om det er det første han tænker på, når han slår øjnene op?
Skyld og skam fylder en del i samfundet. Også i NA. Men nærmest med omvendt fortegn. Her forklarer Carsten, hvordan han oplever skyldsspørgsmålet - forbundet med den klassiske NA-sætning: jeg er en addict.
Man kunne forestille sig, at det kræver mod, at dukke op til sit første NA-møde. Men sådan ser Carsten ikke helt på det.
Ærlighed, åbenhed og villighed er tre helt essentielle principper for NA. Carsten giver her sin udlægning af de tre principper.
En anden Na’ er der også kun udtaler sig som privatperson, er Frederik. Formand for det nordjyske konvent i 2017, der selv gav et foredrag/indledning om at være ung i NA.
Besøg endelig NA’s hjemmeside her:

ARKIV: Klik her for lydklip, fotos og links fra tidligere historier i Frivillig Public Service.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.