Ny film anklager norske helte for doping

Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og de andre langrendshelte bliver anklaget for doping i finsk dokumentarfilm.

Ny film anklager norske helte for doping

I en finsk dokumentarfilm bliver en række norske sportshelte anklaget for omfattende dopingbrug, da de var på toppen i 1990'erne.

Det drejer sig om de norske langrendsstjerner, der dengang oplevede en sand guldalder, og som efter nogle magre år i 1980'erne pludselig var altdominerende i den fysisk krævende sport.

Ifølge en kilde i filmen kom resultaterne ikke udelukkende på baggrund af hård træning og sund kost.

- Vores kilde, som havde en nøglerolle på det norske langrendslandshold, siger, at dopinghistorien i langrend er ens i Norge, Sverige og Finland.

- Han tilføjer, at hvis sandheden om den norske succes kom frem, ville der ikke være nogen vindere, kun tabere, lyder det i filmen, der bliver sendt på norsk tv i den bedste sendetid lørdag aften.

I dokumentarfilmen bliver der talt åbent om doping i andre lande, specielt i Finland, som har været plaget af doping i langrendssporten.

Mest kendt er skandalen fra VM på hjemmebane i Lathi i 2001, hvor en stribe finske langrendsløbere blev knaldet for brug af forbudte stoffer.

Det var de finner, som norske verdensstjerner som Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard havde sat til vægs op gennem 1990'erne.

Men nordmændene har altid fastholdt, at det ikke var doping, der hjalp udøverne til 62 VM- og OL-medaljer i det årti.

- Det er chokerende, siger Bjørn Dæhlie til NRK om anklagerne i filmen.

- Det har ikke noget at gøre med det liv, vi levede.

NRK, den statslige tv-station i Norge, som altså har købt udsendelsen, hævder at være i besiddelse af navnet på den anonyme kilde, der er hovedanklageren i dokumentaren.

Norges sportsverden blev for nylig rystet, da den tidligere cykelrytter Steffen Kjærgaard erkendte et omfattende dopingbrug i sin karriere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.