Danmark

Ny forskning: Ludomani kan ses i hjernen

Alkoholikeres og stofmisbrugeres afhængighed kan ses i deres hjerner. Nu er det også påvist hos ludomaner.

Ny forskning: Ludomani kan ses i hjernen

Folk, der lider er ludomani, har en kommunikationsbrist mellem to specifikke områder i deres hjerne, hvilket forklarer, hvorfor de har dårlig selvkontrol.

Det viser et nyt studie, som den danske ph.d.-studerende Kristine Rømer Thomsen ved Center of Functionally Integrative Neoroscience ved Aarhus Universitet har været med til at gennemføre.

- Vi har vist, at personer, der lider af ludomani, har mindre selvkontrol end raske mennesker, og at dette er relateret til ændringer i hjernen, siger hun til videnskab.dk.

Et eksperiment, hvor forsøgspersonerne blev bedt om at trykke på en knap på bestemte tidspunkter, mens de blev MEG-skannet, viser, at ludomaner har langt sværere ved at kontrollere deres handlinger, end folk der ikke lider af spilafhængighed.

Skanningen kortlagde deltagernes hjerneaktivitet og påviste, at kommunikationen mellem to specifikke hjerneområder, som, man ved, er med til at definere selvbevidstheden, ikke var optimal.

- Vores resultater understreger vigtigheden af manglen på selvkontrol i udviklingen af afhængighed, hvad enten det drejer sig om rusmidler eller spil, siger Kristine Rømer Thomsen.

- For patienterne må det være en hjælp, at vi kan vise, at den manglende selvkontrol er relateret til ændringer i hjernen. Det er med til at understrege, at der er tale om en sygdom, tilføjer hun.

Tidligere har forskning påvist den samme kommunikationsbrist i hjernen hos stofmisbrugere og alkoholikere med brug af præcis samme metode.

Men det er første gang, at sammenhængen er påvist hos ludomaner.

Spørgsmålet er nu blot, hvad der kom først - bristen i hjernen eller afhængigheden?

- Vi har brug for flere studier for at kunne besvare de spørgsmål. Det er dog vigtigt at påpege, at vores resultater viser en svækket selvkontrol og relaterede ændringer i hjernen, som er uafhængige af tidligere stofmisbrug, siger forskeren.

- Det tyder umiddelbart på, at det er ændringerne i hjernen og den manglende selvkontrol, der kom først, vurderer hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.