Ny klassifikation i Saint-Émilon

61 slotte er med i den ændrede rangering

Chât­eau La Couspaude klas­si­fi­ce­ret som Grand Cru Classé er et af de slot­te, der har gjort me­get for at sik­re ud­vik­lin­gen af vi­nen. En sto­r pen­ge­pung er nød­ven­dig, når kva­li­te­ten skal løf­tes fra det or­di­næ­re til, at vi­nen kan blan­de sig i kon­kur­ren­cen i top­pen af dis­trik­tet.
Vin 14. september 2006 09:22

Grand Cru-klassifikationen fra 1855 er den mest berømte rangordning af vin i verden. Der refereres til den igen og igen, selv om den ikke er verdens mest præcise. Den dækker især Medoc, der ligger på venstre side af floden Gironde, som løber fra Bordeaux by mod nordvest til Atlanterhavet. Mindre berømt, men nok endnu mere anvendt i praksis i Danmark er klassifikationen i Saint-Émilion. Det skyldes måske, at den umiddelbart synes meget lettere at forstå, fordi den består af ”Premiers Grand Cru Classés” og ”Grand Crus Classes”. Den første og fineste er dog opdelt i grupperne A og B. Mange danske vindrikkere har tidligere med veneration talt om grand cru-vin. Bare navnet fortalte, at der var tale om stor vin, skulle man synes. Sådan har det nu ikke helt været. Nogle af vinene har ikke levet op til det flotte navn. Det burde de gøre, fordi der i modsætning til 1855-klassifikationen foretages løbende justeringer. Målet er en opdatering hvert 10. år. Sådanne justeringer forekommer rimelige, fordi vinen ikke kun er et resultat af jorden og traditionen, men i lige så høj grad et resultat af det udviklings- og vedligeholdelsesarbejde, der sker på slottet. Et dovent og uinteresseret barnebarn af en afdød, berømt vinproducent skal vel ikke ride videre på tidligere tiders anerkendelse? Det er at snyde forbrugerne. Mange ændringer Det synes man også i Saint-Émilion, selv om det ikke lige udtrykkes på den måde. For et par dage siden blev resultatet af en revurdering af slottene offentliggjort. Den hedder 2006-klassifikationen. En række emner tages med i vurderingen af slottet. Det er f.eks. tekniske forhold i kælderen, markernes kondition og handelspraksis - og ikke mindst en blindsmagning. I forhold til klassifikationen fra 1996 er der foretaget en del ændringer. De to største er stadig Château Ausone og Château Cheval Blanc. De er Premiers Grand Cru Classés i gruppe A. To slotte blev løftet op fra Grand Cru Classe til Premiers Grand Cru Classés i B-gruppen. Det er Château Pavie-Macquin og Château Troplon Mondot. Gruppen består nu af 13 slotte. De øvrige 11 er: Angélus, Beauséjour, Beau-Séjour-Bécot, Belair, Canon, Figeac, La Gaffelière, Magdelaine, Pavie, Trottevieille og Fourtet. Seks slotte er blevet ophøjet til Grand Crus Classes: Bellfont-Belcier, Destieux, Fleur Cardinale, Grand Corbin, Grand Corbin-Despagne og Monbousquet. Ud af klassifikationen er røget: Bellevue, Cadet Bon, Faurie de Souchard, Gaudet Saint-Julien, Marzelle, La Tour de Pin Figeac, Petit Faurie de Soutard, Tertre Daugay, Villemaurine og Yon Figeac. To slotte er ikke længere selvstændige og derfor automatisk gledet ud af klassifikationen. Det er: Curé-Bon-la-Madeleine, som er blevet en del af Canon, og la Clusère er blevet en del af Pavie. Endelig er der sket en navneændring. Siden 1997 har Château Clos des Jacobins undladt château-betegnelsen, så den nu kun hedder Clos des Jacobins. Megen prestige Der er nu 61 klassificerede slotte i Saint-Émilion. Vinen ændrer sig ikke ved ændringer i klassifikationen, men ændringerne afspejler ændring, som allerede er sket. Op- og nedrykninger kan betyde rigtig meget på vinens pris. Og så er der jo den prestige, mange franskmænd lægger så megen vægt på, i klassifikationen. Det gør mange vindrikkere i øvrigt også. Specielt i Bordeaux-vinene findes der stadig en del, som mere interesserer sig for navne og klassifikationer i stedet for at foretage en nøgtern vurdering af flaskernes indhold.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...