Ny kunstnergeneration i Lønstrup

12
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Sabbie Niemand Manly med udstillingen af sine grafiske plakater og postkort i baggrunden.

I januar 1984, da keramikeren Mogens Falkenberg slog sig ned i fiskerlejet Lønstrup, var der kun én keramiker og ét smykkeværksted. Men de kommende år blev flere og flere kunsthåndværkere tiltrukket af byen, som sidenhen blev populær og kendt som kunstnerbyen. Det var hér en lille koloni af kunsthåndværkere arbejde sammen, købte og etablerede byens lille biograf og lavede fællesspisning.

- Ja, vi havde det skægt og var meget sociale. Vi gjorde alting sammen, husker Mogens Falkenberg.

I dag er Mogens Falkenberg 68 år. Hans forretning Keramoda er mere populær end nogensinde, men selv er han efterhånden klar til at drosle ned og til at nye kræfter tager over.

- Ja, os der startede det hele, er jo ved at blive ældre. Og jeg går da også, at overvejer hvor længe jeg kan holde til det, siger Mogens Falkenberg.

Flere af de yngre kunsthåndværkere, som i dag findes i Lønstrup, er egen avl. De er enten børn af de "gamle" kunsthåndværkere eller udlært hos dem.

- Det er bare super, at de bliver her og laver ordentligt håndværk. Det er jo dét byen har ry for, siger Mogens Falkenberg.

Men tiden er en anden. Og det mærker de "nye" kunsthåndværkere.

- Det er svært at etablere sig enkeltvis i Lønstrup. Fra at være en fattig fiskerby er det i dag blevet en populær og mondæn by, hvor der er rift om butikslokalerne, forklarer trædrejer Martin Stahl Skovsende.

Han har sammen med 12 andre kunsthåndværkere netop åbnet Designværkstedet, som ligger lige når man kører ind i Lønstrup fra syd.

- Det tæt på Rubjerg Knude Fyr og der er begyndt at ske rigtig meget i den her ende af byen, hvor lejepriserne lige er lidt lavere end i det centrale Lønstrup, forklarer han.

Der er fem arbejdende værksteder og derudover udstiller de øvrige otte kunsthåndværkere deres produkter i Designværkstedet.

Her er malerier, lædervarer, keramik, glaskunst, lampedesign, fotokunst, grafisk kunst og træskærere - og så er der plads til flere.

- Folk skal gerne føle, at der er en helhed, selvom vi er mange forskellige. Og tanken er at nogle måske kun er her for periode. Det skal være et sted i udvikling og hvor det er værd at køre efter, forklarer Martin Stahl Skovsende.

Han fik sammen med Vibe Falkenberg fik ideen til kunsthåndværkerfællesskabet.

- Min far er Mogens Falkenberg, og jeg er vokset op i Lønstrup. Men jeg savner lidt den legestemning, der var dengang jeg var barn, hvor kunsthåndværkerne blev inspireret af hinanden. I dag handler det mere om prestige og penge i stedet for at eksperimentere og inspirere, mener Vibe Falkenberg.

- Det er fedt, at være sammen med andre kreative, som man kan få ideer sammen med på kryds og tværs, forklarer grafisk designer Sabbie Niemand Manly, Hjørring.

Hun har indtil for nylig hjulpet til hos Keramoda i Lønstrup og har tidligere haft en butik i Hjørring, som solgte brugskunst. Nu bruger hun Designværkstedet som udstillingslokale for sine grafiske plakater og postkort.

- Jeg har savnet butikken, men det er ikke til med to små børn. Her er vi flere til at løfte det praktiske og det økonomiske - det er vildt fedt, tilføjer hun.

Cille Colberg er uddannet keramiker og har faktisk sit eget værksted hjemme i Mygdal.

Men med små børn og et arbejde ved siden af i Kulturhuset i Aalborg er det svært at finde tiden til at sælge kunsten.

- Her skiftes vi til at stå i butikken og sælge hinandens kunst. Vi hjælper hinanden og er med til at føre de etablerede kunsthåndværkeres traditionen videre med samarbejde og fællesskab, fortæller Cille Colberg.

- Vi er den nye generation af kunsthåndværkere i Lønstrup, smiler de to kvinder.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.