Ny ordning skal fjerne kreditklemme

Regeringen har nyt våben klar, som skal løse virksomheders problemer med at få lån.

Ny ordning skal fjerne kreditklemme

Der er nu massiv hjælp på vej til de mange virksomheder, som siden finanskrisen har haft svært ved at låne penge i bankerne.

Ifølge Børsen præsenterer erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i næste uge den banebrydende ordning, der skal hjælpe virksomhederne ud af kreditklemmen.

Banker, pensionskasser og erhvervslivet roser initiativet, der vil skabe et helt nyt system for erhvervsobligationer.

- Hvis dette for alvor bliver løbet i gang, forestiller jeg mig, at der kan udstedes obligationer for op til 50 milliarder kroner, siger Kent Damsgaard, underdirektør i Dansk Industri til Børsen.

Avisen erfarer, at hjælpepakken består af en række lovforslag, der skal give de store banker mulighed for at udstede erhvervsobligationer. De danske pensionskasser er udset til at være de primære aftagere af obligationerne.

Både PensionDanmark og Danica er villige til at sætte en del af danskernes pensionsmidler i de nye obligationer, som ifølge Torben Möger Pedersen, direktør i PensionDanmark, vil betyde meget for de virksomheder, der er omfattet af ordningen.

Også Danske Bank erklærer sig klar og parat til at udstede obligationerne.

Niels Westergaard Nielsen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, ser dog en helt afgørende udfordring for den nye ordnings succes. Ordningen er baseret på, at bankerne skal tage en vis del af risikoen.

- Problemet er, at bankerne slet ikke er gearet til at tage nogen form for risiko, så hvis bankerne skal tage en væsentlig risiko i forbindelse med disse obligationsudstedelser, så kommer der ikke noget ud af det, siger han til Børsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst