Danmark

Ny praksis sikrer erstatning til veteraner

Over 200 afviste sager for veteraner med posttraumatisk stress bliver nu genoptaget

Ny praksis sikrer erstatning til veteraner

En ny udredning om den posttraumatiske stresslidelse, PTSD, ændrer med det samme arbejdsskademyndighedernes praksis.

Det betyder, at flere krigsveteraner og andre, der har været udsat for traumatiske begivenheder i forbindelse med deres arbejde, kan få anerkendt deres psykiske sygdomme som en arbejdsskade.

Fremover får personer, hvor PTSD først viser sig fuldt ud op til flere år efter, at de har været udsat for traumatiske begivenheder, også mulighed for at få anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade.

I dag kan danske veteraner og andre alene få anerkendt deres psykiske sygdomme, hvis de har PTSD, der viser sig fuldt ud inden for de første seks måneder efter, at belastningen er stoppet.

- Vi har et fælles ansvar for mennesker, vi har sendt ud på missioner og i krig - og som kommer hjem efter voldsomme oplevelser, der kan påvirke både dem og deres familier utroligt hårdt mange år frem, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Ifølge ministeren har noget tydet på, at arbejdsskade-systemets praksis ikke har fulgt med den nyeste lægefaglige viden om PTSD.

- Derfor er jeg rigtig glad for, at vi fik sat gang i udredningen. For nu viser det sig, at langt flere veteraner kan få anerkendt deres PTSD som en arbejdsskade.

Der er bred enighed i Folketinget om, at veteraner skal have hjælp.

- Vores soldater stiller op for os herhjemme, når vi beder dem om det. Så er det efter vores opfattelse også kun rimeligt, at vi som samfund gør, hvad vi kan, for at hjælpe soldaterne, når de kommer hjem, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Udredningen om PTSD giver videnskabelig dokumentation for, at PTSD kan udvikles senere end seks måneder efter, at en person er blevet udsat for en traumatisk begivenhed.

Forsinket PTSD udvikler sig typisk sådan, at den enkelte har haft symptomer på PTSD inden for de første måneder, og at sygdommen er udviklet i fuldt omfang inden for få år. Det bliver også kriterierne for at få anerkendt forsinket PTSD som en arbejdsskade.

Arbejdsskadestyrelsen vil med det samme genoptage alle tidligere afviste sager, hvor veteraner har anmeldt en psykisk sygdom, og vurdere sagerne efter den nye viden om PTSD. Det vil dreje sig om cirka 200-250 sager.

Arbejdsskadestyrelsen har desuden cirka 150 verserende veteransager, som også vil blive revurderet som følge af den nye viden.

Efter sommerferien vil det blive endeligt vurderet, om udredningen har konsekvenser også på andre områder. Samtidig vil regeringen i samråd med Folketingets partier se på, om der er behov for andre tiltag i forhold til veteraner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.