Ny regering taget i ed på Vestbredden

Ny palæstinensisk enhedsregering består af 17 ministre - fem af dem fra Gaza.

Efter syv års politisk splittelse mellem palæstinenserne i Gazastriben og på Vestbredden tog præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre, Mahmoud Abbas, mandag en ny enhedsregering i ed.

I sidste øjeblik forud for en ceremoni i Ramallah på Vestbredden fik Abbas afværget en strid med det islamistiske Hamas, der truede med at undergrave den tv-transmitterede ceremoni.

Tre ministre fra den nye regering fik forbud mod at komme til Vestbredden af Israel.

Regeringen består af 17 ministre - fem af dem fra Gaza. Den bliver ledet af premierminister Rami Hamdallah.

Den nye forbrødring mellem det islamistiske Hamas og det moderate Fatah har mødt kraftig modstand i Israel, USA og en række andre lande, som truer med at stoppe den økonomiske støtte til selvstyret.

Situationen har været højspændt mellem Hamas og Fatah siden 2007, hvor en væbnet konflikt mellem de to palæstinensiske grupper førte til, at Hamas overtog magten i Gazastriben, mens Abbas måtte nøjes med selvstyret på Vestbredden.

Modsat Fatah anerkender Hamas ikke den israelske stat, og den islamistiske bevægelse står også opført på diverse landes terrorlister. Gruppens militante gren har stået bag selvmordsangreb i Israel.

Abbas har ifølge nyhedsbureauet Reuters tidligere forvisset udenlandske donorlande, som hans regering er økonomisk afhængig af, om, at han trods det kontroversielle samarbejde fortsat vil være den primære palæstinensiske beslutningstager hvad angår forholdet til Israel.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.