Ny sæson på vingerne

Knud Erik Pedersen fra Brønderslev elsker sit dueslag

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BRØNDERSLEV:Brevduerne er hjemme igen på Bryggerivej i Brønderslev efter årets første lange flyvetur lørdag morgen fra Vejle, og det får det store smil frem hos Knud Erik Pedersen, der igennem en menneskealder har elsket et liv med duer.

- For 50 år siden blev jeg meldt ind i brevdueklubben 0124 Brønderslev, og efter at have været klubløs i nogle år blev jeg i 1999 medlem af 0196 Vraa, og det er jeg glad for, siger Knud Erik.

Han kan godt lide at sætte duerne i en kurv, sende dem af sted til forskellige stationer i ind- og udland, og igen modtage det lille væsen, som han udtrykker sig.

- Sådan en lørdag formiddag er adrenalinen virkelig oppe at køre, og selv om duerne stort set altid vender hjem, er det spændende at følge dem i luften, når de halvanden til to timer efter at være sluppet løs i Vejle igen når til Bryggerivej i Brønderslev.

Især år 2010 husker Knud Erik tilbage på med stor glæde.

- Det var et flot år for mine duer. Jeg havde fire duer, der fløj fire lange ture fra Antwerpen, og det er en flyvetur på næsten 800 kilometer, men alligevel klarede de strabadserne i løbet af en enkelt dag.

Årets højdepunkt

Sæsonen for brevdueflyvning blev indledt lørdag, og for Knud Erik er det ét af årets absolutte højdepunkter.

- Jeg havde otte duer med på turen fra Vejle. Normalt flyver jeg med seks duer på indland, seks duer fra Tyskland og fire duer på længere ture som for eksempel Antwerpen, og på de lange ture kan duerne godt være nødt til at bruge flere dage, hvis vejret driller.

For den rutinerede brevduemand fra Brønderslev handler det ikke om at vinde fine præmier eller at tjene penge på topplaceringer.

- Det er mere det daglige arbejde med duerne, og at se dem vende hjem, der interesserer mig.

- At se duerne lave akrobatnumre i luften er et dejligt syn, og det holder jeg meget af.

Træning nødvendig

Akkurat som i al anden sport er det nødvendigt for aktørerne, Knud Eriks brevduer, at være i den fornødne træning, inden årets konkurrencer afvikles.

- Sammen med en nabo har jeg igennem et stykke tid kørt til Biersted, Vadum og Gjøl, hvor vi har sat duerne ud.

- De skal trænes som en anden travhest, understreger Knud Erik.

I de lidt mere stille perioder i løbet af sæsonen, hvilket primært vil sige om vinteren, møder han en gang om ugen op i Brevduehuset i Hjørring.

- Her holder vi møde i vores fælles klubhus, og her kommer medlemmerne fra Vraa og to klubber i Hjørring, naturligvis for at hygge og at snakke om vores store interesse for brevduer.

Dyrt men dejligt

Knud Erik indrømmer, at brevduerne er en lidt dyr fritidsfornøjelse.

- Men jeg sløjfer gerne en ferietur for at have råd til at sende duerne til udlandet.

- En forsendelse for en due til Antwerpen koster 35 kroner, til Tyskland koster det 20 kroner pr. due, mens jeg slipper med en tier for en indenlandsk forsendelse.

- Og foderet til mine nuværende omkring 50 brevduer er såmænd også dyrt, men de er udgiften værd og holder en ældre vendelbo flyvende.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.