Ny SF-profil ønsker opgør med kapitalismen

Fri konkurrence er en økonomisk ustabil og selvdestruktiv tilstand, mener favorit som ny SF-næstformand

Ny SF-profil ønsker opgør med kapitalismen

Peter Westermann, der nævnes som favorit til at blive SF's nye næstformand, vil gøre op med det kapitalistiske samfund, som vi kender det i dag.

Den 27-årige SF'er har også slået til lyd for blandt andet oprettelsen af en statsbank, et stop for topskattelettelser og en hævelse af boligskatten.

På SF's landsmøde i april markerede Peter Westermann sig således med en række kontroversielle ændringsforslag til SF's principprogram.

I et ændringsforslag under overskriften "Kapitalismen er ikke bæredygtig" slog Peter Westermann fast, at:

"Miljømæssig, social og kulturel bæredygtighed kan ikke opnås uden et opgør med kapitalismen."

Senere i samme ændringsforslag lyder det:

"I den kapitalistiske samfundsstruktur indebærer markedskræfterne en tendens til centralisering og monopolisering. (...) På denne måde er "fri konkurrence" en økonomisk ustabil og selvdestruktiv tilstand."

Ændringsforslaget blev dog nedstemt på landsmødet, og det var også tilfældet med flere andre markante ændringsforslag, som Peter Westermann var med til at stille.

Det gælder blandt andet forslaget om, at staten skal oprette sin helt egen "samfundsbank", som skal tage konkurrencen op med den private banksektor.

Her var Peter Westermann forslagsstiller sammen med folketingsmedlem Lisbeth Bech Poulsen, landsledelsesmedlem Trine Pertou Mach og folketingskandidat Annika Smith.

Peter Westermann var sammen med den nye SF-formand Annette Vilhelmsen også medforslagsstiller på et forslag om, at gøre det til officiel SF-politik at:

"Nye skattelettelser til toppen - uanset om de er finansierede eller ej - vil ødelægge velfærdssamfundet, som vi kender det".

Et andet opsigtvækkende krav fra blandt andre Westermann og Vilhelmsen gik på, at en hævelse af boligskatten er "et oplagt indsatsområde" efter næste valg.

Men heller ikke her var der opbakning at hente på SF-landsmødet i april, som fandt sted, mens Villy Søvndal stadig var formand for partiet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Politiet advarer efter brag i Aalborg: Hold jer væk fra disse flasker
Luk