Ny spansk regering har historisk antal kvindelige ministre

11 kvindelige ministre har fået plads i den nye spanske regering. De sidder på poster som finans og forsvar.

Spaniens nye energi- og klimaminister, Teresa Ribera, ses her taget i ed af kong Felipe VI. Torsdag er et nyt hold af ministre blevet præsenteret i landet. Foto: Javier Lizon/Ritzau Scanpix

Spaniens nye energi- og klimaminister, Teresa Ribera, ses her taget i ed af kong Felipe VI. Torsdag er et nyt hold af ministre blevet præsenteret i landet. Foto: Javier Lizon/Ritzau Scanpix

En ny spansk regering er torsdag taget i ed.

Den nye regering består af det højeste antal kvindelige ministre i spansk og europæisk historie, skriver nyhedsbureauet AP.

I alt er 11 kvindelige ministre en del af premierminister Pedro Sanchez' nye socialistiske regering. De sidder på nøgleposter som nationaløkonomi, finans og forsvar.

Foruden de 11 kvinder er fem mænd valgt til ministerposter.

De nye ministre er blevet taget i ed af den spanske kong Felipe VI i Zarzuela Paladset nær Madrid.

Pedro Sanchez blev lørdag taget i ed som ny premierminister, efter at en historisk mistillidsdagsorden i parlamentet fredag fældede den hidtidige konservative regeringsleder, Mariano Rajoy.

Rajoy nåede mere end seks år som premierminister. Det er første gang, siden Spanien blev et demokrati i anden halvdel af 1970'erne, at en siddende premierminister stemmes ud af embedet.

Han faldt som følge af en korruptionsskandale, der har forgreninger til hans konservative parti, PP.

- Det har været en ære at efterlade Spanien i en bedre tilstand, end den jeg modtog landet i, sagde han til parlamentets medlemmer.

I modsætning til Rajoy, der valgte en hård kurs over for Cataloniens separatister og ønsket om uafhængighed, så har Sanchez lovet en åben dialog med den nye catalanske regionalpræsident, Quim Torra.

Den 46-årige Sanchez er økonom og har ingen erfaring fra tidligere ministerposter. Men han har fået et opsigtsvækkende comeback til toppolitik.

Han skal stå i spidsen for den fjerdestørste økonomi i eurozonen på et tidspunkt, hvor EU står over for store og vanskelige opgaver.

Blandt Sanchez mærkesager er at rette op på sociale skævheder, der er opstået under flere års økonomiske nedskæringer.

De økonomiske nedskæringer var en del af Rajoys økonomiske kurs for at rette op på den økonomiske krise, der ramte Spanien særdeles hårdt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.