Danmark

Ny teknisk operationsstue skal løfte kirurgien

Fra højteknologisk fort af en teknologisk operationsstue kan danske kirurger operere med folk fra hele verden

Ny teknisk operationsstue skal løfte kirurgien

En topteknologisk operationsstue med al den nyeste teknologi skal løfte kirurgien på Aarhus Universitetshospital og dermed i Danmark.

Spækket med moderne kameraer, lyd og skærme gør den nye hypermoderne operationsstue på Gynækologisk-Obestetrisk Afdeling i Skejby det muligt at deltage i operationerne fra hospitalets auditorier.

Afsættet er, at for at blive en dygtig kirurg skal man studere, hvordan andre dygtige kirurger gør.

- Vi får ideelle betingelser for videotransmitterede møder og workshops. Det kan give et afgørende løft til dialogen med opererende kolleger på andre hospitaler, siger professor Axel Forman, der er en af Danmarks førende eksperter i operationer mod underlivssygdommen endometriose.

I første omgang indgås et samarbejde om at transmittere lyd og billede mellem Aarhus og andre højt specialiserede centre i Østrig og Schweiz. Samtidig skal operationsstuen tiltrække de bedste eksperter til at undervise og demonstrere kirurgiske teknikker.

Operationsstuen er udstyret med højteknologisk udstyr til kikkertkirurgi. Samtidig er operationsstuen designet efter personalets ønsker, så indretningen understøtter arbejdsgangen på en moderne operationsstue.

Udstyret er ergonomisk udformet og kan betjenes fra en steril computerskærm. Lys og tv-skærme kan placeres og tilpasses personalets behov. På en tv-skærm indbygget i operationsstuens væg kan kirurgen under operationen se skanninger og røntgenbilleder af patienten.

Har kirurgen under en operation behov for råd fra en mere erfaren kollega, kan kollegaen fra sin pc logge sig ind på operationsstuens kameraer og rådgive kirurgen fra sit kontor eller hjemmefra.

Operationsstuen, som indvies torsdag, skal primært bruges til gynækologiske operationer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.