Nordjylland

Ny teknologi fra Nordjylland skal stoppe vejsidebomber

Nordjysk virksomhed får millionstøtte til udvikling af mobil vejsidebombe-scanner.

(Foto: SURAPAN BOONTHANOM/SCANPIX DANMARK 2007)

(Foto: SURAPAN BOONTHANOM/SCANPIX DANMARK 2007)

NORDJYLLAND:Teknologi fra Nordjylland skal forhindre terror og redde soldaters liv.

Aalborg Universitet og virksomheden MyDefence har fået seks millioner kroner af Innovationsfonden til at udvikle værktøjer, der kan opdage vejsidebomber og eksplosiver på længere afstand, end det i dag er muligt. Det oplyser DR P4 Nordjylland.

Denne type angreb er ekstremt farlige og sprængladningerne er ofte så godt skjult, at de ikke ses, før det er for sent. Alvoren understreges i den danske indsats i Afghanistan, hvor næsten 2/3-dele af de danske faldne soldater mistede livet til sprængladninger som vejside- og selvmordsbomber.

Løsningen handler blandt andet om, at lave mobilt sporingsudstyr, fortæller Esben Skovsen, ph.d. hos Aalborg Universitet til radiostationen.

Det er ved hjælp af en særlig stråling, at sprængstofferne opdages. Desværre kræver det i dag brug af udstyr, der er så stort og følsomt, at det ikke kan anvendes uden for et laboratorium. Desuden kan det kun måle og opdage sprængstoffer på få meters afstand.

- Visionen er jo, at man kan lave det her udstyr småt nok og godt nok til at man kunne montere det på en håndholdt enhed eller en drone, siger Esben Skovsen.

På den måde vil sprængstoffer kunne blive opdaget på lang afstand og gøre det muligt at afsøge området foran eksempelvis en konvoj,

Hos innovationsfonden ser man stor værdi i projektet, siger vicedirektør, Tore Duvold.

- Vi sidder med en ny teknologi og et samarbejde mellem en stærk forskergruppe og en dansk virksomhed, som har et godt bud på en løsning.

Projektets samlede budget er på 8 millioner kroner, og det varer tre år. Hvis det lykkes er det håbet, at udstyret også skal kunne bruges til at opdage sprængstof i for eksempel lufthavne.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst