Ny trend: Crowdfunding skal redde Anholt fra havets bølger

Når det offentlige ikke kan eller vil støtte, bruger flere crowdfunding til at gennemføre lokale initiativer.

Regentparret besøger Anholt, Dronning Margrethe, Prins Henrik Foto: Scanpix/Henning Bagger

Regentparret besøger Anholt, Dronning Margrethe, Prins Henrik Foto: Scanpix/Henning Bagger

Midt i Kattegat kæmper beboerne på Anholt imod bølgerne, der langsomt æder sig ind på vejen mellem havnen og resten øen.

Der er brug for nye bølgebrydere og en bedre beskyttelse af vejen. Men prisen lyder på 10 millioner kroner. Det er ikke en regning, som staten er klar til at betale. Og Norddjurs Kommune har ikke råd, skriver DR Østjylland.

Derfor har øens borgere besluttet at tage sagen i egen hånd og begynde en online indsamling med private bidragydere - en såkaldt crowdfunding.

- Anholt bliver besøgt af mellem 60.000 og 85.000 mennesker om året. Vi håber at kunne få bare en brøkdel af dem til at hjælpe os, siger borgerforeningens formand, Liselotte Arentz Sørensen, til DR Østjylland.

Og det sker i stigende grad, at borgere på den måde tager sagen i egne hænder og indsamler penge til lokale formål, når det offentlige smækker kassen i.

Det fortæller Michael Eis, stifter af den danske crowdfunding-side Boomerang og næstformand i Dansk Crowdfunding Forening.

- Inden for de seneste to år har det været en stigende tendens. I takt med at riget fattes penge har der været mange projekter, hvor man har erkendt, at kommunen eller staten aldrig kommer til at løse det, siger han.

Særligt uden for de store byer i landet benytter borgerne sig af muligheden for at skaffe penge via crowdfunding.

- Og det, tror jeg, vi vil se rigtigt meget mere af, siger Michael Eis.

- Både med fysiske problemer, som på Anholt, men også for eksempel i forbindelse med kulturlivet. Mange lokale går eksempelvis sammen, hvis støtten til teatrene bortfalder.

Kommunerne har også fået øjnene op for crowdfunding, fortæller Boomerang-stifteren.

- Jeg tror, de ser det som en kærkommen lejlighed til at skaffe finansiering men også som en god mulighed for at komme i dialog med borgerne, siger Michael Eis.

På flere kommunernes hjemmesider er der vejledning i at søge om penge via crowdfunding, og i Vesthimmerlands Kommune rådgiver Boomerang i, hvordan man crowdfunder.

- Og der er flere af den type samarbejder undervejs, siger Michael Eis.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.