Udland

Ny tvivl om serbisk EU-tilnærmelse

EU-Kommissionen afventer formel melding fra Serbiens regering om nej til kompromisforslag om Kosovo-løsning.

Ny tvivl om serbisk EU-tilnærmelse

Serbiens ønske om at komme med i EU og EU's forsøg på at mægle i striden mellem Serbien og naboen Kosovo ser ud til at være løbet ind i en blindgyde.

Serbiens vicepremierminister, Aleksandar Vucic, siger mandag i Beograd, at den serbiske regering vil nægte at underskrive en aftale om at mindske spændingerne i regionen, som EU stiller som en betingelse for at gå videre med den serbiske medlemsansøgning.

- Vi indstiller til Serbiens regering, at vi ikke skriver under på noget, som end ikke tager hensyn til et minimum af vores nationale interesser, siger Vucic ifølge nyhedsbureauet AFP efter et møde i regeringskoalitionens største parti, SNS.

Vucic holder dog døren åben for, at man kan fortsætte dialogen med Kosovo, hvis selvstændighed Serbien fortsat nægter at anerkende.

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, lod i sidste uge forstå, at man nu havde afsluttet den sidste forhandlingsrunde i de langvarige forhandlinger.

Forhandlingerne sluttede uden resultat, men Ashton gav parterne en frist til tirsdag i denne uge til at afgøre, om de vil acceptere EU-Kommissionens forslag.

Forslaget sigter mod at normalisere forholdet mellem de to naboer og gøre den serbiskdominerede nordlige del af Kosovo til en integreret del af det nye land.

EU tøver mandag med at svare på vicepremierminister Vucics udtalelser.

- Vi afventer en officiel erklæring afleveret direkte til os. Så tager vi den derfra, siger udenrigschef Ashtons talskvinde, Maja Kocijancic, på kommissionens daglige pressemøde i Bruxelles.

Catherine Ashton ventes på tirsdag i næste uge at offentliggøre en rapport, der kan blive afgørende for, om EU formelt vil åbne optagelsesforhandlinger med Serbien.

Landet blev allerede i marts sidste år godkendt som EU-kandidat, men EU har hele tiden stillet en normalisering af forholdene i Kosovo som en betingelse for at tage næste skridt.

En egentlig anerkendelse er ikke en betingelse. Fem EU-lande - Grækenland, Cypern, Spanien, Slovakiet og Rumænien - anerkender heller ikke Kosovo.

Kosovo erklærede sig selvstændig fra Serbien i 2008. Langt størsteparten af de 1,7 millioner indbyggere er albanere, men der er betydelige spændinger i den nordlige del af landet, hvor der bor omkring 50.000 serbere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.