Ny viden skal føre til grøn cement

Samarbejde skal effektivisere energikrævende formalingsteknologi

FLSmidth og Aalborg Universitet er sammen om projektet.Arkivfoto: Michael Koch

FLSmidth og Aalborg Universitet er sammen om projektet.Arkivfoto: Michael Koch

AALBORG:Det internationale fokus på miljø og klima har øget presset på cementproducenterne, som efterspørger udstyr med mindre energiforbrug og større kapacitet.

Et nyt forskningsprojekt mellem FLSmidth og Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion skal bane vej for mere energieffektivt produktionsudstyr. Projektet har netop fået én million kroner i støtte fra Højteknologifonden, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Produktion af cement er en energikrævende og kompliceret proces, der slider på udstyret. Det gælder især formalingen af råvarerne. Materialerne varierer, men det endelige produkt skal være højt standardiseret, så man på forhånd kender den færdige cements styrke.

Selv efter 130 år er det ikke muligt at sætte formalingsprocessen på formel, men erhvervspostdoc Maziyar Nesari Zadeh fra Aalborg Universitet øjner mulighed for et gennembrud:

- At beskrive de dynamiske fænomener i formalingsprocesser handler om at forstå samspillet mellem solide mekaniske elementer og granulater der skal knuses. Det er en utrolig svær opgave og kræver en kombination af viden fra flere forskellige ingeniørvidenskabelige felter. Men resultatet kan blive en mærkbar effektivisering af den nuværende formalingsteknologi, siger han. kj

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.