Nybyggeri bliver ved at med at stige i pris

Arbejdsløn og materialer stiger i pris. Det får prisforskellen mellem nye og "brugte" huse til at stige.

Nybyggeri bliver ved at med at stige i pris

Det bliver dyrere at bygge nye huse. De samlede omkostninger ved nybyggeri af boliger steg med 0,3 procent fra andet til tredje kvartal, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Materialeomkostningerne steg samtidig med 0,8 procent, mens arbejdsomkostningerne ved nybyggeri faldt med 0,9 procent.

I tredje kvartal i år er omkostningerne for nybyggeri steget med 2,1 procent i forhold til samme kvartal i 2011. Arbejdsomkostningerne havde den største årlige stigning på 2,8 procent, mens materialeomkostningerne steg med 1,8 procent.

Og dermed stiger forskellen i pris mellem at købe et nyt hus og et brugt.

- På boligmarkedet er salgspriserne for handlede huse stort set uforandrede i samme periode, og nybyggeriet står derfor over for at miste konkurrenceevne i forhold til eksisterende boliger, der er sat til salg.

Det siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen i en kommentar.

- Sammenholdt med, at Boligjobordningen ophører ved årsskiftet, tegner 2013 til at blive et svært år for byggebranchen, tilføjer han.

Ifølge en beregning fra Nordea Kredit er et gennemsnitligt brugt hus på 140 kvadratmeter faldet med næsten 400.000 kroner fra 2007 til i dag. I samme periode er omkostningerne til at bygge et nyt hus steget med over 200.000 kroner.

Dermed er det blevet cirka 600.000 kroner dyrere at bygge nyt hus frem for at købe et brugt i løbet af de sidste fem år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.