Nydanske betjente kaldes perkere af kolleger

Hård jargon blandt politibetjente værdsættes af de fleste, men støder også enkelte

Foto: Henrik Bo.

Foto: Henrik Bo.

DANMARK:- "Hej perkerbetjent". Sådan hilses nydanske betjente ikke kun, når de er på arbejde i samfundets mere udsatte områder, men også blandt etnisk danske kolleger, når de møder ind på politistationen, skriver Politiken torsdag.

Det fremgår af en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, IMR, som i samarbejde med Rigspolitiet har undersøgt, hvordan det står til med den etniske ligestilling i politiet.
Rapporten viser, at selv om de fleste politibetjente sætter pris på det hårde frisprog i korpsets interne jargon, støder omgangsformen nogle.

Manglende respekt

- Når der i politiet bliver talt med brug af ”perkerrelaterede” begreber og også med ordet perkerbetjent, kan betjente med minoritetsbaggrund opleve det som manglende respekt og anerkendelse fra kollegerne.

Det siger specialkonsulent Line Vikkelsø, der har gennemført undersøgelsen for IMR, til Politiken.
Hun påpeger dog, at politiets jargon snarere er udtryk for uopmærksomhed end ond vilje. Men resultatet er det samme:
- Mit indtryk er, at det er et problem. Mange bliver faktisk berørt af det, og det er ikke med til at gøre det mere spændende at være i politiet. Snarere tværtom, siger hun.
IMR-rapporten munder ud i syv anbefalinger til Rigspolitiets ledelse. For eksempel bør politiet gøre noget ved de talemåder i den interne jargon, som virker krænkende.

Nyt etnisk kodeks

Politiet bør også gøre undervisning i ligebehandling og chikanebestemmelserne til en del af lederuddannelsen. Og politiet skal øge rekrutteringen af minoritetsbetjente og sikre alle lige behandling ved forfremmelser.

Rigspolitiet har et nyt etisk kodeks på trapperne, som medarbejdere fremover vil få udleveret, og som sandsynligvis også kommer til at indeholde nogle retningslinjer for god omgangstone.
I 2011 udgjorde betjente med etnisk minoritetsbaggrund 1,4 procent af korpsets 10.700 betjente - mod næsten 10 procent af befolkningen generelt.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.