Danmark

Nydanskere uddannes til imamer i Tyrkiet

Der er brug for imamer, der kender til danske forhold. Om et år er det første hold færdiguddannet i Tyrkiet.

Nydanskere uddannes til imamer i Tyrkiet

I et forsøg på at rekruttere imamer med kendskab til det danske samfund satser foreningen Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse nu på at sende unge nydanskere på religiøst studieophold i Tyrkiet.

I øjeblikket studerer syv nydanskere islam på førende tyrkiske universiteter for senere at kunne fungere som religiøse prædikanter i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad.

Traditionelt er de godt 30 tyrkiske imamer i Danmark udsendt af Direktoratet for Religiøse Anliggender i Tyrkiet, og de kan typisk kun arbejde her i landet i tre år.

- Det er et problem, at nogle af de tyrkiske imamer ikke har tilstrækkeligt kendskab til det danske samfund, siger Ahmet Onay, der er formand for Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, til avisen.

Stiftelsen, der er støttet af Direktoratet for Religiøse Anliggender i Tyrkiet, organiserer en stor del af det religiøse liv blandt de omkring 59.000 herboende tyrkere.

Ifølge Ahmet Onay tilbydes de kommende imamer fem års akademisk uddannelse i Tyrkiet. Det første hold studerende bliver færdige med deres uddannelse i løbet af et års tid.

Professor Jørgen S. Nielsen fra Center for Europæisk Islamisk Tænkning ved Københavns Universitet betragter den tyrkiske forenings skridt som en vigtig nyskabelse.

- Det er et problem at tiltrække unge til menighederne, når de tyrkiske imamer kun er her i nogle få år, ikke taler dansk og ikke kender det danske samfund, siger han til avisen.

Fra politisk side får projektet til gengæld en blandet modtagelse.

- Det er positivt, hvis vi får imamer, der er vokset op i det danske samfund og forstår kulturen her. Men jeg så hellere, at man valgte at lægge uddannelsen i Danmark, siger formanden for Folketingets Integrationsudvalg, socialdemokraten Trine Bramsen.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, synes heller ikke om, at unge nydanskere rekrutteres til en imamuddannelse i Tyrkiet.

/ritzau/