Nye danske brandfolk sat ind mod svenske skovbrande

Ny enhed på 23 brandfolk skal nedkøle træer og skovbund med vandslanger, så ilden ikke spreder sig i Sverige

De danske brandfolk har til opgave at sikre, at ilden ikke spreder sig i Sverige. Vandkanoner og pumper hjælper dem til at gøre skovbunden våd, så ilden ikke kan tage fat. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

De danske brandfolk har til opgave at sikre, at ilden ikke spreder sig i Sverige. Vandkanoner og pumper hjælper dem til at gøre skovbunden våd, så ilden ikke kan tage fat. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

SVERIGE:Natten til mandag ankom en ny enhed med 23 danske brandfolk til den sydlige del af Ljusdal, som ligger nord for Stockholm i Sverige. Her kom i aktion med det samme for at bekæmpe flammerne i skoven.

Det fortæller Martin Vendelbo, der er sektionschef i Beredskabsstyrelsen og leder holdet af danske brandfolk.

- Der kommer 23 i nat efter midnat. Når de er budt velkommen og har fået en sikkerhedsbriefing, så skal de i arbejdstøjet og bliver kørt ud at arbejde i nat. De har kørt i en turistbus, så de kunne sove på vejen, sagde han søndag ved 23-tiden.

De danske brandfolk har fået et særligt område, hvor de har ansvaret for at sikre, at flammerne ikke spreder sig.

Her består opgaven blandt andet i at lægge slanger med vand ud for at fugte træer og skovbund, så ilden forhindres i at brede sig. Skoven skal holdes nedkølet, så ilden ikke kan tage fat.

Det nye hold danske brandmænd skal afløse 18 af de 27, der blev sendt til Sverige i torsdags. Ni af dem - deriblandt sektionsleder Vendelbo - bliver i Sverige, mens de 18 brandfolk vender hjem til Danmark mandag efter en intens arbejdssøndag.

- Det har været en rigtig travl dag. Vi har haft et nyt skadested i gang, og vi har fået to nye kolleger op allerede i nat. De blev sendt i forvejen med en masse ekstra materiel, som vi har manglet. Det er kommet i brug.

Ljusdal, Sverige. Foto: Maja Suslin/TT/AP

Ljusdal, Sverige. Foto: Maja Suslin/TT/AP

Endnu en enhed med 28 danske brandfolk kørte søndag klokken 15.00 mod Sverige for at hjælpe til i kampen mod ilden. De vil ankomme mandag.

Slukningskøretøjer, vandkanon, pumper, brandmandsdragter og røgdykkerudstyr er blot noget af det udstyr, enheden bringer med sig.

Når en del af første hold rejser hjem, vil der være 58 brandfolk tilbage i Sverige for at hjælpe til med at begrænse flammerne, når de to nye enheder er ankommet som afløsning for og supplement til første hold.

Aftalen med svenskerne er, at de danske brandfolk skal fortsætte arbejdet frem til slutningen af den kommende uge. Men skovbrandene er fortsat udbredte, derfor kan de blive bedt om at blive længere.

Selv om brandfolkene har travlt i Sverige, så er stemningen god, lyder det fra sektionschefen.

- Der er højt humør heroppe. Selvfølgelig er der nogle, som glæder sig til at komme hjem. Men flere af dem, som skal hjem, kunne faktisk godt tænke sig at blive, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.