Ernæring

Nye job skal også rumme plads til livet

De gyldne idé er simpel, siger manden bag forretningskoncept, der er med i opløbet

AALBORG:I redskabsskurets kasse med VVS-artikler ruger den brune solsortehun, og under klapvognens solskærm sover Gertrud så trygt, som kun to-årige kan det. Fra kolonihavehusets tag sørger den lille vindmølle og solceller for elektricitet til lys og radio. - Med fyldte batterier har jeg til en uges tid, siger Gertruds far, Jørn Thye-Petersen, som også får hjælp af solen til det varme vand. Og store vinduer mod syd leverer rumvarmen. En tid forsøgte han at stresse solsorten til at finde et andet redested, men fuglen var den stædigste. Så naturen fik lov til at gå sin gang under halvtaget. I øvrigthelt i overensstemmelse med stedets overordnede filosofi. Nulenergi kolonihave - Vi mennesker tærer alt for hårdt på klodens ressourcer, siger Jørn Thye-Petersen, som gjorde sine ord til handling, da han i 1998 byggede nyt hus i den til formålet nyindkøbte kolonihave i det vestlige Aalborg. Huset blev opført som et nulenergihus, det vil sige isoleret og forsynet med vedvarende energikilder, så det bortset fra gaskomfuret - og undertiden en ovn - ikke kræver energi udefra. Huset er samtidig konstrueret, så det kan bygges af én mand. - Man skal ikke gøre tingene mere komplicerede end nødvendigt. Jeg kan godt lide det enkle. For eksempel papirclipsen, som jeg altid har været fascineret af. Tænk sig at have patentet på den, så kunne man lave velgørende fonde, der kunne dele penge ud, siger Jørn Thye-Pedersen. Den geniale clips Men papirclipsen ér opfundet, så i stedet har den 47-årige agronomuddannede kastet sig over idéudvikling på et felt, som han mener at have forstand på, nemlig fødevarer. Samtidig med, at idéen, der omfattede et nyt forretningskoncept, var udformet blev idékonkurrencen "Nordjysk Guld" sat i søen. Og hvorfor ikke, en million kroner fra førstepræmien eller de to halve fra placeringerne nedenunder, ville lette vejen betydeligt, så Jørn Thye-Petersen sendte sin idé til det nordjyske iværksætterprojekt. Og kom blandt de ti kandidater, der i juni skal kappes om pengene. Og indtil da har Jørn Thye-Petersen valgt at holde sit projekt for sig selv. Og dommerkomitéen. Andre skulle nødig løbe med den forinden. - Men det handler altså om et forretningskoncept på franchisebasis. Og fødevarer, siger han. For franchisetagerne handler konceptet om, at de gennem hovedsædet bliver frigjort for en masse pligter, så de får større frihed end normalt for selvstændige, som franchisetagere reelt er. - De skal have menneskelige arbejdsvilkår, det vil sige frihed på lige fod med andre mennesker på arbejdsmarkedet, siger guldkandidaten, der på egen krop har prøvet, hvad det vil sige at knokle som selvstændig, nemlig som stifter af den i hele Danmark berømte café, Ib René Cairo. Hårde caféår - Det er en utrolig hård business, siger Jørn Thye-Petersen, der med caféens åbning i 1990 var med til at bringe cafékulturen til Nordjylland. Så i dag er caféen forpagtet bort, og selv arbejder han på en institution for unge. - Men jeg vil gerne bruge mine erfaringer til at lave en anderledes model at drive forretning på, siger Jørn Thye-Petersen, der også har indraget sin agronombaggrund i det nye koncept. I sine unge år brugte han den til gavn for kyllinger, eller rettere kyllingeprocenter, men principperne kan overføres til mennesket. - For manges vedkommende er den mad, vi spiser, helt forkert sammensat. Indholdet af kulhydrater, proteiner og andre vigtige stoffer er ikke i balance, siger Jørn Thye-Petersen, som i livet generelt søger den rette balance, herunder også økonomisk. - Man kan indrette sig med stort hus et dyrt sted, så man konstant må knokle for at holde regningerne fra døren for at opretholde den økonomiske balance. Til gengæld kommer man selv ud af balance i forholdet mellem arbejde og fritid. Det er efter min mening langt mere fornuft i at indrette sig med så små omkostninger som muligt, for derved at opnå frihed. Til for eksempel at rejse sådan som jeg selv har gjort, siger Jørn Thye-Petersen, der i perioder har været væk i op til fire måneder ad gangen for at gennemrejse lande i Asien, hvor han også har hentet inspiration til sit forretningskoncept. Sunde asiater - Se bare asiaterne, slanke og sunde. Dem kan vi lære noget af ernæringsmæssigt, siger han. Siden Gertrud meldte sig, er der imidlertid skruet ned for rejseaktiviteten, og derfor er dertid til at omsætte teorierne i et samlet koncept. og meget gerne med "Nordjysk Guld" i ryggen, for en ting har han også lært under sin tid som selvstændig, det er ret så svært at finansiere nye forretninger. Specielt den første, der via organisk vækst skal blive til flere. - Og det er ærgerligt, for med stadig flere industrijob, der forsvinder, skal vi i stadig højere grad overleve på service. Og det særlige ved servicejob er netop, at de ikke forsvinder til udlandet, fastslår han.