Nye korruptionspåstande mod VM-værter i Qatar

Britisk avis hævder at have beviser for påstande om korruption op til tildelingen af VM til ørkenstaten.

Beskyldningerne om, at Qatar brugte ufine metoder for at blive værter for VM i fodbold i 2022, har fået nyt liv gennem hidtil hemmeligholdte dokumenter, som afsløres i det britiske The Sunday Times.

E-mails, banktransaktioner og breve, som avisen har fået adgang til, viser, at en højtstående repræsentant for fodboldforbundet i Qatar uddelte fem millioner dollar eller cirka 27 millioner kroner til udenlandske fodboldledere inden afstemningen i det internationale fodboldforbund, Fifa, om værtskabet.

Pengene skulle angiveligt sikre opbakning til Qatars ansøgning.

Ifølge The Sunday Times stod lobbyarbejdet på mindst et år før afstemningen og blev styret af den nu afsatte Mohamed Bin Hammam.

Anklagerne har været fremme tidligere, men Qatars VM-organisation har konsekvent benægtet, at Bin Hammam udførte lobbyarbejde på dens vegne eller havde en officiel rolle i forsøget på at få VM.

Men dokumenter viser ifølge avisen, at Bin Hamman betalte penge til blandt andet afrikanske fodboldledere.

Avisen har uden held forsøgt at få en kommentar fra Bin Hammam. Han blev i 2012 af Fifa udelukket på livstid fra fodboldverdenen i en anden bestikkelsessag.

Fifas kontroversielle beslutning har været diskuteret lige siden afstemningen i december 2010.

Fifas præsident, Sepp Blatter, erkendte for et par uger siden, at det var en fejl at lægge VM i Qatar på grund af klimaet i ørkenstaten, men han tilbageviste samtidig alle påstande om, at Qatar skulle have "købt" sig til værtskabet.

Fifa har for lang tid siden selv iværksat en undersøgelse af de mange beskyldninger. Den ansvarlige for undersøgelsen, Michael Garcia, skal mandag mødes med repræsentanter for Qatars VM-organisation.

Men mødet bliver måske aflyst i lyset af afsløringerne i Sunday Times. Det rejser nye spørgsmål om forbindelsen mellem Bin Hammam og Qatars VM-organisation, skriver BBC.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.