Nye nedskæringer på budgettet

Bredt flertal sikrer stabilitet om budget med nedskæringer for 25 millioner kroner i Frederikshavn Kommune

Hans Christensen
- Det er et meget lille felt, vi har haft at manøvrere i. Der har ikke været plads til en pose med store ønsker for mange millioner, men vi har lavet et anstændigt og ansvarligt budget, der sikrer den stabilitet, som er så vigtig, siger borgmester Birgit Hansen. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen
Frederikshavn 24. september 2016 19:14

FREDERIKSHAVN: Torsdag aften skrev borgmesteren og fem partiledere under på et forlig om Frederikshavn Kommunes budget for 2017 og overslagsårene 2018-2020.

Kun Enhedslisten sprang fra, og dermed kan borgmester Birgit Hansen igen i år mønstre opbakning fra 30 af byrådets 31 medlemmer.

- Det er vigtigt for kommunens 60.400 indbyggere og omkring 5.000 ansatte, at vi kan finde sammen og magter den svære opgave. Det er en præstation, siger borgmester Birgit Hansen (S).

Hun glæder sig over, at det brede politiske samarbejde i byrådet fortsætter.

- Min rolle som borgmester er at sikre en stabil og ansvarlig linje, så vi undgår stop-and-go-politik. Det er lykkedes på en stabil, anstændig og ansvarlig måde, der giver nogenlunde arbejdsro for kommunens ansatte, siger Birgit Hansen.

4 mio. til børneområdet

Budgettet er på 3,7 milliarder kroner, men i virkeligheden er det en lille pose penge, der er flyttet rundt på i de seneste dages forhandlinger.

Kommunen skærer næste år 1 procent, svarende til 25 millioner kroner, i driften, men budgetforliget tilfører børne-, ungdoms- og familieområdet fire mio. kr. om året. Midlerne skal gå til udsatte familier og unge med fokus på forældreindsatsen.

Samtidig får forældre mulighed for at få tilskud på 75 procent af udgiften i en daginstitution, hvis de ønsker at passe deres børn i eget hjem.

Kommunen afsætter 600.000 kroner til genåbning nogle af de offentlige toiletter, der under store protester blev lukket i 2010.

235.000 kroner er øremærket til talentsportsklasser for de 13-16-årige, og Aalbæk Havn får hjælp til en tiltrængt investering i nye ydermoler.

10. klasse til EUC Nord

Den største ændring er formentlig Venstres forslag om, at 10. klassescentret på Hånbækvej udliciteres til EUC Nord.

- Det er et kompromis. 10. klasse ér begyndelsen på en ungdomsuddannelse snarere end afslutningen på Folkeskolen, og i dag vælger 43 procent af de unge, der går i 10. klasse, en erhvervsuddannelse. Vi har et mål om, at 45 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse, og nu skal vi se om, vi kan sikre en aftale med EUC Nord. Et af kravene er selvfølgelig, at centret bliver i Frederikshavn, og at medarbejderne følger med i en virksomhedsoverdragelse, siger Birgit Hansen.

Mange på understøttelse

Arbejdsmarkedsområdet skal op i gear for at få ledige i arbejde og for at få personer, der i dag er langt fra arbejdsmarkedet, tættere på.

- Vi er en kommune med forholdsvis mange på kontant- og uddannelseshjælp, og vi har et erhvervsliv, der på grund af konjunkturerne, har svært ved at tage fra. Det er en stor udfordring. Fremover bliver vi straffet af staten, hvis ikke vi løser den opgave, siger Birgit Hansen, der vil fjerne enhver bureaukratisk barriere på arbejdsmarkedsområdet.

Frederikshavn Kommune er sprunget fra en plads som nr. 65 til nr. 19 på DI’s liste over kommunernes sagsbehandlingstid, men ambitionen er at komme i Top 10 i de nationale målinger af byggesagsbehandlingstider. Derfor tilføres en stilling som planlægger, der skal få tempoet yderligere op.

Mere asfalt for pengene

Kommunens veje skal opprioriteres, men der følger ikke penge med.

- De lave oliepriser betyder også billigere asfalt, og nu går vi sammen med andre kommuner om fælles udbud, så vi får endnu mere asfalt for pengene, forklarer Birgit Hansen.

Kommunen skruer også op for velkomsten til nye indbyggere. Indpendlere skal lokkes til at flytte til kommunen, og nye borgere skal hjælpes med job til ægtefælle i tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv.

Landsbyerne skal have et løft. Landsbypedeller skal i kedeldragten i alle kommunens landsbyer i et forsøg på at få flere tilflyttere til yderområderne.

Foreningslivet får en håndsrækning. De klubber og foreninger, som overvejer at flytte sammen, får mulighed for at låne penge til engangsudgifter ved sammenflytning.

Ejendomscentret får tilført fem mio. kr. over to år til bedre vedligeholdelse og rengøring på daginstitutioner og skoler. Til gengæld skal Ejendomscenteret lære, hvad service er over for brugerne ude i marken.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...