Nye regler kan spare skat for dødsboer

Frem til 11. juni kan dødsboer tilbage til 2009 kan tages op igen

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:Når man mister en ægtefælle, kan det midt i sorgen være fristende at vælge den arvemæssigt letteste løsning, nemlig at sidde i uskiftet bo, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Men faktisk er der en række gode grunde til at overveje at dele boet efter den afdøde med børnene, og nu er det oven i købet blevet ekstra fordelagtigt.

Det oplyser advokat Helle Birgitte Jensen fra Advokatfirmaet Vingaardshus i Aalborg:

- Det skyldes, at der med udgangen af 2012 er indført en ny praksis vedrørende skat af dødsboer, så det nu alene er afdødes andel af fællesboet og afdødes eventuelle særeje, der afgør, om der skal betales skat af dødsboet.

Grænsen er - som den har været nogle år - stadig 2.595.100 kroner, men nu gælder den altså alene afdødes del af den fælles formue og ikke hele formuefællesskabet.

Helle Birgitte Jensen siger, at forenklet udtrykt kan fællesboet nu være dobbelt så stort som tidligere, inden der skal betales skat.

Ligger man under grænsen, giver det naturligvis en skattebesparelse, og den kan være ret stor, idet dødsboskatten er på 50 procent efter bofradrag mm.

Sager kan tages op igen

- Det kan altså dreje sig om ganske mange penge, ofte måske flere hundrede tusinde kroner. Men selv om det er et lavere beløb, der spares, kan det i visse situationer give så stor en skattebesparelse, at den kan dække omkostningerne ved et skifte med børnene her og nu. Reglen kan betyde, at både boet efter den først afdøde, og boet efter den der lever længst, bringes under grænserne, påpeger Helle Birgitte Jensen.

Har man mistet sin ægtefælle inden for de senere år, og blev der dengang betalt dødsboskat, er det ikke for sent at få taget sagen op igen.

- Den nye praksis gælder nemlig med tilbagevirkende kraft til 2009. Så hvis dødsfaldet er sket i 2009 eller senere, kan man indtil 11. juni i år søge om at få boet genoptaget i skifteretten, oplyser Helle Birgitte Jensen:

- Man skal dog ikke automatisk søge et afsluttet dødsbo genoptaget. Der hvor det eventuelt kan være interessant at søge et bo genoptaget, er hvor der er betalt en dødsboskat, hvor den afdøde var gift eller enke(mand), og hvor fællesboets formue er opgjort til mellem 2.595.100 og 5.190.200. Så kan den dødsboskat, der er betalt, kræves tilbage.

Hun vurderer, at de ændrede regler udover flere skiftede boer også kan betyde, at ægtefæller i langt højere grad vil vælge at oprette testamente for at tillægge den ægtefælle, der lever længst, en større andel af boet, end det der følger af Arvelovens almindelige regler.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.