Nu strammes reglerne: Tredje gang må problemulve skydes

Første gang så lader man den gå. Anden gang så lige så. Men tredje gang så falder hammeren for ulven

Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

DANMARK:Regeringen strammer nu efter eget udsagn grænsen for, hvornår den ellers fredede ulv er en såkaldt problemulv og derfor må skydes. Det skriver Jyllands-Posten.

Så hvis en ulv gentagne gange kommer inden for 50 meters afstand af menneskelig beboelse, eller hvis den gentagne gange forcerer et "ellers velholdt hegn" for at dræbe husdyr, så skal den kunne skydes.

Tilladelsen til at skyde vil dog kræve konkret dokumentation fra borgere eller landmænd og fortsat godkendelse fra myndighederne.

Alligevel kalder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) udkastet til de nye regler for en skærpelse.

- Vi skal have en tydeligere definition af, hvornår en ulv optræder problematisk og unaturligt, og hvornår vi så kan regulere den - altså skyde den, siger ministeren til avisen.

Han vil torsdag præsentere tiltagene på et debatmøde i Ulfborg i Vestjylland.

64 anmeldelser

Miljøstyrelsen oplyser, at myndighederne i 2018 er rykket ud til 64 anmeldelser om ulveangreb på husdyr. I 20 tilfælde lød konklusionen, at der var tale om et ulveangreb. Dermed nærmer antallet af angreb sig niveauet for hele 2017, hvor i alt 24 ulveangreb fandt sted.

Der er ingen eksempler på, at en borger i Danmark er blevet angrebet af en ulv.

Men sagen er et varmt emne både hos fåreavlere og almindelige borgere, der føler sig utrygge ved ulvens tilstedeværelse.

Ulvedrab

Den voldsomme ballade om ulven har ført til selvtægt, som da en vestjysk jæger for nylig dræbte en ulv. Sagen efterforskes fortsat, men er dokumenteret af et videokamera.

Samtidig skabte det hed debat, da et erfarent medlem af Danmarks Jægerforbund i en facebookgruppe gav detaljerede anvisninger på, hvordan man dræber en ulv med en pinefuld død og den rette ammunition, så den først dør senere og ikke på ens egen jord.

Sidste år skete der en massiv forøgelse af ulvebestanden i Danmark, da de to første ulve ynglede med otte unger til resultat.

Siden er flere af ungerne udvandret til Tyskland, og det vides ikke, om flere er skudt end i den sag, der fortsat efterforskes.

Fakta: Regler for at skyde ulve

Ulven er omfattet af EU’s habitatdirektiv, der indeholder et forbud mod at skyde den forsætligt, da den er fredet.
Det betyder, at ulve kun kan reguleres/skydes under særlige betingelser, hvor Miljøstyrelsen kan give dispensation fra direktivets forbud.
Dispensationen kan gives, hvis der ikke findes anden løsning, og det ikke truer ulvens naturlige udbredelse.
* Begrundelsen for dispensation kan være hensyn til den offentlige sundhed og sikkerhed eller for at forhindre alvorlig skade på afgrøder, besætning, skove, fiskeri, vand og andre former for ejendom.
* Ulve skal være såkaldte problemulve, for at Miljøstyrelsen kan give dispensation til at regulere dem. Det kan foregå på følgende måde
- Du oplever problemer med en mulig problemulv.
- Du anmelder hændelserne til den lokale ulvekonsulent hos Naturstyrelsen.
- Ulvekonsulenten vurderer i samråd med Miljøstyrelsen, om der er tale om en problemulv.
* Er der tale om problemulv, kan Miljøstyrelsen i mangel af andre løsninger give tilladelse til at regulere ulven.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.