Nye skoler og børnehaver finansieres af ringere service

Kommuner må i det kommende år skrue op for byggeri, hvis de samtidig holder igen med serviceudgifterne.

Nye skoler og børnehaver finansieres af ringere service

Den aftale om kommunernes budgetter i 2014, som regeringen og KL indgik torsdag aften, tager penge fra den ene kommunekasse og flytter over i den anden, vurderer en ekspert i kommunernes økonomi.

- Overordnet er det en videreførelse af nogle af de aftaler, der allerede var i støbeskeen, og som blandt andet indebærer, at kommunerne får lov at bruge flere penge på anlægsinvesteringer, mod at de til gengæld har lavere serviceudgifter end tidligere.

Det siger Kurt Houlberg, programchef hos KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

- Det vil i praksis betyde, at der bliver mindre plads til at ansætte flere skolelærere, dagplejere, pædagoger og hjemmehjælpere, men til gengæld får kommunerne mulighed for at sætte flere byggerier i gang.

- Om det så er skoler, daginstitutioner, rådhuse eller veje, man ønsker at bygge. Det kan være med til at stimulere den lokale økonomi og beskæftigelse, siger han.

Kommunerne forpligter sig til, at de samlede anlægsudgifter ikke overstiger 18,1 milliarder kroner.

Mange kommuner har sparet på serviceudgifterne i det forgangne år af frygt for at blive ramt af sanktioner, hvis de overskred budgetterne.

Men i 2014 behøver kommunerne ikke have helt samme frygt, for de økonomiske sanktioner kommer ikke, hvis kommunerne overskrider budgetterne, men kun hvis de samlede serviceudgifter ikke holder sig inden for den aftalte ramme.

- Aftalen vil betyde større fleksibilitet i kommunerne, og det vil efter min vurdering betyde, at de vil komme til at ligge tættere på det aftalte udgiftsniveau end de senere år, siger Kurt Houlberg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.