Bryggerier

Nye tider

I de over hundrede år bryggeriet Landkær har eksisteret, er der sket mange forandringer

SEJLFLOD:- Kom min far for at se bryggeriet i dag, så ville han tro, han var gået forkert. Sådan plejer Margit Jensens svigermor at sige. Hun bor stadig i stuehuset på Bryggeriet Landkær, hvor hun har boet, siden hendes far købte det i 1914. Og der ér sket mange forandringer. Men det hele startede tilbage i 1896. Da blev S. Thøgersen, der dengang var mejeribestyrer i Sejlflod, og gårdejer Claus Johansen enige om, at de i fællesskab ville oprette et hvidtølsbryggeri. Bygningerne blev samme år opført på et areal, der kaldtes Landkjær, og i 1914 blev det købt på tvangsauktion af brygger Martinus Christensen. Siden har det været i samme slægt, hvor Margit Jensen er kone til 3. generations bryggeriejer Jørgen Bjerring Jensen. - Vi vil gerne have, at det bliver i familien, og derfor er det da også dejligt, at vores datter sidste år valgte at gå ind i firmaet. Margit Jensen viser rundt på bryggeriet en regnvåd oktoberdag. På den ene side af vejen står det over 100 år gamle pressehus, mens den nye tappehal tårner sig op som en stor mørk firkant på den anden side. Lige nu er æblemostsæsonen i fuld gang. Tonsvis af æbler ligger i store rød-grønne bunker og venter på at blive lavet til most. Tilbage i starten af 1900-tallet blev øllet leveret i tønder og kørt ud til kunderne i hestevogne. Idag laver bryggeriet ikke øl mere. Og hestevognene eksisterer kun i minderne og på fotografierne fra dengang. I dag er Landkærs største produktion de velkendte lavprissodavand, der for første gang blev brygget i 1925. Dengang var ordren på 2 kg citronessens a 18 kr. pr. kg., og det første år blev der fremstillet 480 kasser á 50 flasker. Citron-og sportsvand. Idag står der lige nu ca. 800.000 flasker i den store lagerhal. Rækkevis der strækker sig mod loftet, og venter på at komme ud i butikkerne og ud til forbrugere i hele landet. De har alle regnbuens farver og forskellig smag fra abrikos til surfer og cola. Og hvor det hele dengang blev brygget af menneskehånd, er produktionen idag overladt til maskiner. Fire eller fem mand kan overvåge en produktion på 24.000 flasker i timen. Så jo, det er nye tider på Bryggeriet Landkær. Se også Lev Godt forsiden.