Fodbold

Nye tiltag skal bekæmpe sorte penge i dansk fodbold

Der bliver i den kommende tid gjort mere for at forhindre, at fodboldklubber lønner spillere med sorte penge.

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, fortæller, at der er flere tiltag på vej for at forhindre sorte penge i dansk fodbold.

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, fortæller, at der er flere tiltag på vej for at forhindre sorte penge i dansk fodbold.

KØBENHAVN:En undersøgelse foretaget af TV2 Sport beskrev tirsdag, hvordan adskillige spillere fra de lavere danske fodboldrækker kendte til sorte penge.

I en rundspørge er 80 fodboldspillere blevet spurgt til emnet, og 40 fortalte anonymt, at de havde kendskab til eller selv var lønnet med sorte penge.

Det er ikke et nyt fænomen i dansk fodbold, og i Divisionsforeningen har man gjort meget for at komme problemet til livs.

Det fortæller Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, og man er på vej til at gøre endnu mere i den kommende tid.

- Vi har nogle ting i støbeskeen. En af de nærmeste dage kommer der et nyt cirkulære, som gør, at man ved økonomiske uregelmæssigheder kan få inddraget sin tilladelse til at skrive kontrakter.

- Og vi har netop som et incitament i 2. division indført, at en del af de fælles indtægter fordeles efter nogle forskellige parametre, hvoraf et af dem bliver det antal kontrakter, klubberne har.

- Det giver altså en bonus at have kontraktspillere, siger Claus Thomsen.

Tiltagene har til formål at gøre det mindre attraktivt at benytte sig af sorte penge.

I forvejen er der flere krav, der skal fjerne lysten til at foretage den slags ulovligheder.

- Vi har gjort en række forskellige forebyggende ting og prøver til stadighed at udvikle dem.

- I 1. division er der nu et krav til en kontraktsum, man skal have. På den måde tvinger man en stor del af klubbernes budgetter ind i et gennemsigtigt kredsløb, siger Claus Thomsen.

Undersøgelsen viste, at det primært er i 2. division, at de sorte penge florerer. Og i den række er der også sket noget.

- I 2. division har vi indført en række oplysningskrav omkring budget, ansatte og talentudvikling. Det er noget, bestyrelserne i klubberne skriver under på, så de har hænderne på kogepladen.

- Det skaber en gennemsigtighed, der gør, at hvis for eksempel de sportslige resultater er helt ude af proportioner med lønbudgetterne eller andet, så vil det fremtræde.

- Det er også i den retning, vi har fået råd, når vi har søgt professionel rådgivning på området, siger Claus Thomsen.

Han nedtoner dog generelt problemet med sorte penge i dansk fodbold.

- Vi er ikke overraskede over, at hvis man spørger 80, så er der 40, der har hørt om noget.

- Man kunne nok finde andre brancher, hvor man kunne finde 80 ud af 80, der havde hørt om noget, hvis man spurgte. Men ét tilfælde er ét for meget.

- Vi synes ikke, at det peger på et eksploderende problem. Tværtimod er vores indtryk, at vi har gjort meget over for det, og at det virker, siger direktøren.

/ritzau/