Nye varmemålere sparer energi

Med nye varmemålere kan Thisted Varmeforsyning følge forbruget løbende - og hurtigt få øje på eventuelle uregelmæssigheder.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Ny varmemåler. Servicechef Lars Gravers Andersen og servicetekniker Henrik Borggaard tjekker en af de nye varmemålere, der kan aflæses direkte på Thisted Varmeforsynings kontor. Foto: Diana Holm

Det er ikke mange år siden, Thisted Varmeforsynings medarbejdere sidst var rundt til forbrugerne for at skifte varmemåleren til en nyere model. Nu sker det igen. Omkring 2000 husstande har allerede haft besøg af en tekniker - eller får det i løbet af i år. Og i løbet af omkring fire år er målerne hos alle cirka 5000 forbrugere blevet udskiftet. Selv om udskiftningen er en stor udgift for Thisted Varmeforsyning, så er det ifølge servicechef Lars Gravers Andersen en investering, som vil tjene sig selv ind i løbet af få år. Med de nye målere vil forbrugstallene løbende blive rapporteret ind til Thisted Varmeforsyning. Også med den forrige generation af varmemålere har forbrugerne sluppet for at aflæse og indrapportere deres varmeforbrug via aflæsningskort eller forskellige former for tast selv-service. Men de radioer, som transmitterer aflæsningstallene fra disse målere, har ikke nogen lang rækkevidde, så varmeforsyningens medarbejdere må køre rundt i byen for at "indhøste" tallene. Aflæses en gang om måneden De køreture slipper man for, når de nye målere er installeret overalt. Men der er også udsigt til, at det samlede energiforbrug i varmeforsyningen kan nedbringes. For med de nye målere vil varmeforsyningen hurtigt kunne opdage det, hvis forbruget pludselig stiger hos en forbruger - for eksempel fordi en ventil har sat sig fast eller er gået i stykker, understreger Lars Gravers Andersen: - Det er et værktøj til nogle meget væsentlige energibesparelser. Målerne vil blive aflæst en gang om måneden, og vi tager os af det de steder, hvor der er symptomer på noget uregelmæssigt, siger han. Med de nye målere er Thisted Varmeforsyning ifølge Lars Gravers Andersen "langt fremme" i forhold til andre fjernvarmeværker. I Thy er Thisted Varmeforsyning således først med denne teknologi. Men hvis nogle af de mindre værker skifter til samme typer målere, vil Thisted Varmeforsyning kunne påtage sig at stå for registreringen af målertallene.