Udland

Nyheder fra udlandet i kort form

Nyheder fra udlandet i kort form

400-500 mennesker dræbt i Afrikas yngste land

JUBA: Et meget stort antal lig - et sted mellem 400 og 500 - er angiveligt blevet bragt til hospitaler i Sydsudans hovedstad, Juba, efter sammenstød mellem rivaliserende fraktioner i landets hær. Det rapporterer nyhedsbureauet AFP, som skriver, at FN's Sikkerhedsråd tirsdag har modtaget oplysningerne om de seneste blodsudgydelser i den skrøbelige stat i Afrika, der har eksisteret i mindre end 2,5 år. Meldingerne om de mange dræbte kommer i kølvandet på et muligt kupforsøg. Yderligere 800 mennesker meldes kvæstet i kampene mellem tropper, som er loyale over for præsident Salva Kiir, og soldater, som støtter en anden politisk leder. Nyhedsbureauet Reuters skriver, at lyden af skud og eksplosioner høres sporadisk i den sydsudanske hovedstad tirsdag aften.

/ritzau/AFP

Russiske milliarder på vej til Ukraine

KIJEV: Rusland har smidt en økonomisk livline ud til Ukraine. Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, var tirsdag på besøg hos præsident Vladimir Putin, og det kom der en stribe aftaler ud af. Blandt andet er Rusland gået med til at købe ukrainske statsobligationer for godt 80 milliarder kroner, men det er ikke den eneste luns, Janukovitj kan tage med hjem. For kilder i olieindustrien siger, at Rusland genoptager leveringen af olie, der har været afbrudt i tre år, ligesom der er indgået en aftale om levering af naturgas til en gunstig pris. Desuden har de to landes økonomiministre underskrevet en aftale, der fjerner handelshindringer mellem de to lande.

/ritzau/AFP

November var varmeste november i 134 år

KØBENHAVN: Danmark var ikke ene om at have en mild og lun november uden bidende frostvejr. Faktisk har det ikke været så varmt på kloden i en november måned i de år, hvor temperaturerne er blevet registreret. Og de er blevet målt siden 1880, meddeler USA's Nationale Ocean og Atmosfæriske Administration (Noaa). Den gennemsnitlige temperatur var 0,78 grader celsius højere end de 12,9 grader, der i det 20. århundrede var gennemsnittet. I Rusland havde man den varmeste november siden 1891.

/ritzau/AFP

Nu kommer fjerde bind i Millennium-sagaen

STOCKHOLM: Den afdøde forfatter Stieg Larssons bøger om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist får igen nyt liv. Det sker med hjælp fra forfatteren David Lagercrantz, oplyser Sydsvenskan. Stieg Larssons Millennium-bøger "Mænd som hader kvinder", "Pigen der legede med ilden" og "Luftkastellet der blev sprængt" blev en succes i hele verden, men i 2004 døde Larsson, og det samme gjorde historierne om de to. Nu har Larssons forlag Norsted underskrevet en kontrakt med David Lagercrantz, der skrev bogen "Jeg er Zlatan", om at fortsætte Millenium-serien. Efter planen udkommer den fjerde bog i serien i august 2015.

/ritzau/

Amerikanske soldater dræbt i Afghanistan

KABUL: Ved et helikopterstyrt i det sydlige Afghanistan tirsdag er seks amerikanske soldater blevet dræbt, oplyser Nato. Der er tale om det største dødstal blandt Nato-soldater ved en enkelt episode i måneder. - Vi er ved at undersøge årsagen til styrtet. De første undersøgelser siger, at der ikke var fjendtlig aktivitet i området på ulykkestidspunktet, hed det i en Nato-erklæring. Nyhedsbureauet AFP skriver, at Taliban straks har taget skylden for at have dræbt soldaterne. Ulykker med luftfartøjer eller nedskydninger er ikke sjældne i det bjergrige Afghanistan, hvor amerikansk-ledede Nato-styrker har været i kamp med Taliban i over 12 år.

/ritzau/Reuters

Tyrkisk politi anholder tre ministersønner

ANKARA: Det tyrkiske politi har tilbageholdt tre sønner af ministre som led i en efterforskning af korruption i forbindelse med offentlige udliciteringer, skrev flere tyrkiske aviser tirsdag. De tre tilbageholdte mænd er sønner af indenrigsminister Muammer Güler, af økonomiminister Zafer Caglayan og miljøminister Erdogan Bayraktar, skrev Hurriyet og andre aviser på deres hjemmesider. I alt er omkring en snes personer blevet tilbageholdt, hed det i lokale medierapporter. Blandt de anholdte er kendte forretningsfolk og topembedsmænd. Det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti har svoret, at det vil udrydde korruption i landet.

/ritzau/AFP

Dansk tøven med Albanien tættere på EU

BRUXELLES: Danmark er blandt en håndfuld EU-lande, der på tirsdagens europaministermøde i Bruxelles var stemt for at sige nej til at give balkanlandet Albanien formel status som kandidat til EU-medlemskab. Det er ifølge europaminister Nick Hækkerup (S) især Albaniens problemer med bekæmpelse af korruption, der får ham til at tøve. Langt hovedparten af de øvrige EU-lande var på tirsdagens møde klar til at træffe den formelle beslutning om at give Albanien kandidatstatus. EU-Kommissionen har for andet år i træk vurderet, at Albanien opfylder alle formelle kriterier for at blive kandidat. Albanien sendte sin medlemsansøgning til EU i 2009.

/ritzau/

Singapore deporterer arbejdere efter uro

SINGAPORE: Det retslige efterspil efter de værste uroligheder i den asiatiske bystat Singapore i over 40 år er i gang. Myndighederne er gået i gang med at deportere 53 mennesker, mens 28 vil blive retsforfulgt for gadeuorden, hvilket kan give op til syv års fængsel. Det var gæstearbejdere fra det sydlige Asien, herunder Indien og Bangladesh, der var indblandet i optøjerne 8. december i det ellers skarpt kontrollerede Singapore. - Udvisningerne og straffesagerne i retten skal sende et stærkt signal om, at vi ikke tolerer handlinger, der truer lov og orden, siger Teo Chee Hean, der er indenrigsminister.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.