Udland

Nyheder fra udlandet i kort form

Topfigur i muslimsk broderskab dræbt i skudveksling

KAIRO: Et ledende medlem af Det Muslimske Broderskab blev mandag dræbt i en skudveksling med egyptiske sikkerhedsstyrker.

Det oplyste det egyptiske indenrigsministerium natten til tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge ministeriet er den dræbte Mohamed Kamal. Han var angiveligt ansvarlig for bevægelsens "væbnede fløj".

Mohamed Kamal var ifølge indenrigsministeriet tidligere blevet idømt livstid i en retssag, han ikke selv deltog i.

En anden topfigur i broderskabet, Yasser Shehata, mistede også livet mandag. Det skete, da sikkerhedsfolk stormede en lejlighed i Kairo. Aktionen blev iværksat efter et tip om, at de to mænd befandt sig i lejligheden.

/ritzau/

Trump roser sig selv for at udnytte skatteregler

PUEBLO: Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, siger, at han på "glimrende vis" har udnyttet USA's skatteregler til sin fordel.

Det har han gjort for at begrænse sin skatteregning i en tid, hvor han led store tab på ejendomsmarkedet.

- Jeg var i stand til at bruge skattelovene i dette land og mit købmandskab til at grave mig ud af rodet på ejendomsmarkedet på et tidspunkt, sagde Trump mandag på et vælgermøde i Colorado.

Det er første gang, Donald Trump kommenterer indholdet i den New York Times-artikel, der hævder, at republikaneren noterede et tab på 916 millioner dollar på sin selvangivelse i 1995.

Et tab der ifølge eksperter har gjort ham i stand til at slippe for at betale skat i 18 år.

/ritzau/Reuters

Bombe dræber mindst 22 ved kurdisk bryllup

BEIRUT: Mindst 22 deltagere ved en kurdisk bryllupsfest i Syrien blev mandag dræbt af en selvmordsbomber.

Angrebet fandt sted ved byen Hasaka i den nordøstlige del af landet.

Det oplyste Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge AFP og Reuters.

Snesevis af sårede blev hastet til byens hospitaler, der appellerede til bloddonorer om at henvende sig.

Blandt de omkomne var brudgommen, der var medlem af Syriens Demokratiske Styrker. der bekæmper den militante bevægelse Islamisk Stat.

/ritzau/

Ambassadør i Colombia: Præsident skal lure nej-sidens krav

BOGOTA: Det er kommet bag på mange, at de colombianske vælgere søndag vendte ryggen til en fredsaftale, som skulle sætte punktum for den væbnede konflikt mellem Colombias regering og oprørsbevægelsen Farc.

Nej-sidens marginale sejr ved afstemningen har kastet drømmen om fred i landet ud på usikker grund - både politisk og i befolkningen. Derfor er landets præsident, Juan Manuel Santos, tvunget ud på diplomatisk overarbejde.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Colombia, Lars Steen Nielsen.

- Nu må præsident Santos sætte sig ned og se, hvad nej-siden har af krav til en strammere aftale og undersøge, om det er noget, Farc er indstillet på at gå med til, eller om det bryder sammen, siger han.

/ritzau/

Italiens kystvagt redder over 6000 på havet

ROM: Den italienske kystvagt havde mandag en af sine hidtil mest travle dage i forbindelse med bølgen af mennesker, der kommer fra det nordlige Afrika og Mellemøsten mod Sydeuropa.

Kystvagten sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters, at den koordinerede redning af 6055 migranter og flygtninge.

Det er et af de højeste antal reddede mennesker på én dag, sagde kystvagten, der reddede de mange mennesker i omkring 40 forskellige både.

Det antages, at mindst 11.000 mennesker de seneste år er druknet i forsøget på at krydse Middelhavet og komme til Europa.

Ifølge BBC er der i år kommet over 130.000 mennesker over Middelhavet fra Nordafrika, overvejende Libyen, til Italien.

/ritzau/AFP

USA lægger forhandlinger om våbenhvile i Syrien på is

WASHINGTON DC: USA har suspenderet forhandlingerne med Rusland om våbenhvile i Syrien. Begrundelsen er, at våbenhvilen ikke virker, og at Rusland ikke er i stand til at standse volden.

- Beklageligvis har Rusland ikke levet op til sine egne forpligtelser og har også været uvillig eller ude af stand til at sikre, at det syriske regime retter sig efter de arrangementer, som Moskva er gået med til, sagde John Kirby, talsmand for udenrigsministeriet i Washington DC.

Rusland er ikke enig i den amerikanske udlægning af forholdene. En talskvinde for udenrigsministeriet i Moskva sagde ifølge nyhedsbureauet Tass, at det ikke er lykkes for USA at adskille væbnede grupper fra oppositionen i Syrien.

/ritzau/Reuters

Højesteret afviser lokalvalg i Gaza

RAMALLAH: Den palæstinensiske højesteret i Ramallah besluttede mandag, at der kan afholdes lokalvalg på Vestbredden.

Derimod slog domstolen fast, at der ikke kan afvikles valg i Gazastriben, som er kontrolleret af den islamistiske, palæstinensiske bevægelse Hamas.

Afgørelsen knuser håbet om, at kommunalvalget kunne blive det første siden 2006, hvor de rivaliserende parter Hamas og Fatah med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, er opstillet ved samme valg.

Valget skulle være afholdt 8. oktober, men det er blevet rykket. Den nye valgdato er ikke blevet fastlagt endnu.

/ritzau/AFP

Nobelpris for at opdage cellenedbrydning

STOCKHOLM: Yoshinori Ohsumi blev mandag afsløret som årets modtager af Nobelprisen i medicin for opdagelsen af en celleproces, som kendes fra kræft og andre sygdomme.

Den 71-årige forsker tildeles prisen for grundforskning, som han lavede i 1990'erne. Hans opdagelse handler om mekanismen autofagi, som er en nedbrydning af komponenter i cellerne.

- Autofagi eller "selvspisning" har været et kendt begreb i medicinsk forskning i mere end 50 år, men vigtigheden af mekanismen har ikke været kendt før Ohsumis gennembrud, ifølge Nobelkomiteen.

Når nedbrydningen af cellerne forstyrres, kan det føre til sygdommen parkinson samt sukkersyge.

/ritzau/

Estland får første kvindelige præsident

TALLINN: Estland fik mandag sin første kvindelige præsident, da parlamentet i Tallinn valgte den 46-årige Kersti Kaljulaid til posten, der primært er af ceremoniel karakter.

Hun fik 81 af parlamentets 101 stemmer og afløser Toomas Hendrik, hvis fem års embedsperiode udløber senere i oktober.

Kaljulaid bliver den fjerde præsident i Estland efter selvstændigheden i 1991. Hun tages i ed 10. oktober, skriver nyhedsbureauet Tass.

Den nye præsident har erfaring fra 12 års arbejde ved EU's revisionsret i Luxembourg.

Hun har en eksamen i biologi og i virksomhedsledelse fra universitetet i byen Tartu, Estlands næststørste by, hvor hun også er født.

/ritzau/FNB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst