Udland

Nyheder fra udlandet i kort form

Nyheder fra udlandet i kort form

Nye sammenstød ryster Bangkok

BANGKOK: Sikkerhedsstyrker og demonstranter stødte mandag morgen igen sammen i den thailandske hovedstad, Bangkok. Ved det stærkt bevogtede regeringshovedkvarter benyttede politiet tåregas mod demonstranter, der svarede igen med forskellige former for kasteskyts, rapporterer AFP. Demonstranterne kræver, at premierminister Yingluck Shinawatra går af. Nogle skoler og universiteter har valgt at holde lukket mandag af sikkerhedshensyn, lyder det fra myndighederne. Et møde søndag aften mellem oppositionslederen Suthep Thaugsuban og Yingluck Shinawatra fik dermed ikke blødt op for situationen. Tværtimod fik Shinawatra et ultimatum: Hun har to dage til at træde tilbage og overdrage magten til "folket".

/ritzau/AFP

Fire dræbt ved togulykke i New York

NEW YORK: Fire blev dræbt, og 67 blev kvæstet, da et passagertog søndag af endnu ukendte årsager afsporede og delvist væltede i New York-bydelen Bronx, oplyste myndighederne i den amerikanske storby. Politiet sagde, at fire togvogne var afsporet, og at to togvogne væltede om på siden ved ulykken, hvor en togvogn var få centimeter fra at havne ude i vandet i Hudsonfloden. Ulykken skete tidligt søndag nær Palisades Avenue og Independence Avenue ved Spuyten Duyvel-stationen i Bronx. Tv-stationen CNN sagde, at omkring 130 redningsarbejdere hurtigt ankom til ulykkesstedet, og at brandfolk slog hul på togets ruder for at komme de tilskadekomne til undsætning.

/ritzau/

Over 100 politifolk er såret i Kijev

KIJEV: Embedsmænd i Ukraine siger, at omkring 100 politifolk søndag blev såret under gadekampe i hovedstaden, Kijev. De voldelige protester brød ud foran præsident Viktor Janukovitsjs kontor. Hundredtusinder af ukrainere gik søndag gået på gaden i Kijev ved den største massedemonstration i landet siden Orangerevolutionen for ni år siden. De protesterer mod præsident Viktor Janukovitjs kovending i forhold til EU. En folkemængde råbte slagord som "Ned med banden", da den overtog kontrollen med Kijevs ikoniske Uafhængighedsplads, hvor aktivister brugte en bulldozer mod politiets barrikader ved et nærliggende kontor, som bruges af præsident Janukovitsj.

/ritzau/AFP

Skotland sørger over ofre helikopterulykke

GLASGOW: De skotske myndigheder var søndag ved at undersøge, hvad der var årsagen til, at en af politiets helikoptere styrtede ned i en velbesøgt pub. Imens fortsatte redningsmandskab arbejdet med at gennemsøge den ødelagte bygning, hvor mindst ni mennesker blev dræbt, og over 30 blev kvæstet. De tre ombordværende i helikopteren er blandt de omkomne. Ulykken kastede søndag lange skygger over den skotske nationaldag, Sankt Andrews Dag, hvor der var planlagt fester og ceremonier mange steder. En del steder blev der i stedet holdt mindegudstjenester for ofrene.

/ritzau/Reuters

Ny egyptisk forfatning åbner for nye valgmuligheder

KAIRO: Et udkast til en ny egyptisk forfatning, der er afsluttet søndag, åbner mulighed for at gennemføre et præsidentvalg inden parlamentsvalget, hvilket kan ændre den overgangsplan, som hæren skitserede, da den væltede præsident Mohamed Mursi. I den oprindelige plan hedder det, at et parlamentsvalg skal finde sted inden præsidentvalget. Men forfatningsudkastet undlader at fastsætte, hvilket valg, der skal finde sted først. Forfatningsudkastet siger, at valgproceduren skal begynde inden for seks måneder fra ratificeringen af forfatningen, hvilket betyder, at Egypten ikke nødvendigvis har en valgt præsident eller et valgt parlament før i anden halvdel af 2014.

/ritzau/Reuters

Kroaterne siger nej til homoægteskaber

ZAGREB: En foreløbig optælling viste søndag aften, at et flertal i Kroatien i en kontroversiel folkeafstemning har sagt ja til en forfatningsændring, som vil forbyde ægteskaber mellem personer af samme køn. I alt 64,84 procent af stemmerne var for en ændring af forfatningen, så den kommer til at indeholde en passus om, at ægteskab er en "forening mellem en kvinde og en mand". Omkring 3,8 millioner stemmeberettigede kroater har haft mulighed for at tage stilling til forfatningsændringen, idet ægteskab er ikke defineret i den nuværende forfatning. Følelserne har gået højt i Kroatien forud for afstemningen, ja-lejren, som støttes af kirken, har talt om et forsvar for de traditionelle familieværdier, og deres modstandere beskylder dem for at diskriminere homoseksuelle.

/ritzau/AFP

Syv arbejdere er omkommet ved fabriksbrand i Italien

ROM: Mindst syv mennesker omkom, og tre andre kom alvorligt til skade, da der søndag udbrød brand i en kinesisk drevet beklædningsfabrik i den italienske Toscana-region, oplyste myndighederne. Brandvæsnet blev alarmeret, efter at forbipasserende ifølge en lokal tv-station havde opdaget branden søndag morgen i tekstilbyen Prato lige nord for Firenze. De omkomnes nationalitet er endnu ikke offentliggjort, men lokale medier har oplyst, at de alle er kinesiske statsborgere. Årsagen til branden er ikke kendt, men flammerne menes at have forårsaget sammenstyrtning af den del af bygningen, der benyttes som sovesal til arbejderne, oplyser lokale medier.

/ritzau/AFP

Kina fyrer rumfartøj af sted mod Månen

BEIJING: Kina tog natten til mandag lokal tid et nyt skridt i landets ambitiøse rumprogram, da landet sendte en raket på vej mod Månen. Om bord på rumfartøjet Chang'e-3 er en guldfarvet månebil, som bærer navnet Jadekaninen. Opsendelsen er historisk for Beijing, da det er første gang, at Kina sender et køretøj til månen. Det er blandt andet meningen, at den skal indsamle geologiske prøver, når den lander midt i december. Kinas stats-tv sendte direkte, da raketten blev affyret, og alt er gik efter planen, sagde Zhang Zhenzhong, der leder Xichang-rumfartscentret i den sydvestlige del af Kina. Kinas præsident, Xi Jinping, har sagt, at Kina skal etablere sig som en rum-supermagt.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.