Nykredit vil begrænse afdragsfrihed på boliglån

Muligvis kan der hentes inspiration fra Sverige til et indgreb mod de populære lån, siger Nykredits topchef.

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, er positiv over for tiltag, der kan begrænse de afdragsfri boliglån, skriver Berlingske.

- Det kan få nogle konsekvenser, at der er så stor en del af den danske befolkning, som i praksis har lån med ydelsesfrihed, fordi så mange lån har en lav rente og er afdragsfrie.

- Vi skal passe på, at vi ikke tror, at man kan optage gæld uden at skulle betale af på den, siger Michael Rasmussen til avisen.

Han vil nu tage spørgsmålet om at begrænse de populære lån op med konkurrenterne i realkreditbranchen, Nationalbanken og politikerne.

Nationalbanken har længe været fortaler for at gribe ind over for de lån, hvor boligejere slipper for at betale afdrag.

Og netop Nykredit reagerede på Nationalbankens opfordring ved at indføre nye lånetyper med et lille element af afdragsbetaling.

Men selskabet har droppet de såkaldte tolagslån igen af konkurrencemæssige årsager.

- Jeg siger ikke, at man skal tilbage til tolagsbelåning - eller høje afdrag, men man kan overveje en eller anden form for afdragsprofil. Den skal være fleksibel, og den bør begynde meget lavt.

- Det skal ske på en måde, hvor vi ikke ødelægger boligmarkedet. Derfor skal vi været meget forsigtige omkring timingen, siger han til Berlingske.

Muligvis kan der hentes inspiration fra den måde, man har grebet tingene an på i Sverige, mener Nykredit-chefen. I nabolandet er den maksimale afdragsfrihed på 85 procent af det pantsatte beløb. På sigt skal grænsen ned til 75 procent.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) har allerede meddelt, at regeringen er begyndt overveje ændringer i reglerne for afdragsfrie lån. Ifølge Berlingske er det dog ikke sandsynligt, at et indgreb vil blive gennemført inden sommerferien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.