Nyrup til Thorning: I svigter socialdemokratiske værdier

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) mener, at finansskatten er absolut nødvendig.

Nyrup til Thorning: I svigter socialdemokratiske værdier

Det er i strid med socialdemokratiske kerneværdier, når den danske regering afviser en skat på finansielle transaktioner.

Sådan lyder opsangen fra en af de stærkeste socialdemokratiske stemmer, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, i et interview med Politiken.

Han er glødende tilhænger af finansskatten og er derfor skuffet over regeringens seneste afvisning af at følge 11 andre europæiske lande, heriblandt Tyskland, der er ved at indføre den.

- Her har vi en byggesten til at tydeliggøre den socialdemokratiske identitet. En byggesten, som vores partifæller i samtlige de andre EU-lande ikke er et sekund i tvivl om, siger Poul Nyrup Rasmussen til Politiken.

- Vi står ikke så stærkt, som vi kunne stå som socialdemokrater. Vi må jo vise danskerne, at der er forskel på blå og rød. Og her er en af dem, tilføjer han.

Han betragter finansskatten, der kan indbringe statskassen anslået syv milliarder kroner årligt, som "en dyb nødvendighed". Sammen med den unge S-profil Peter Hummelgaard Thomsen har Nyrup også forfattet et debatindlæg i Politiken.

Her argumenterer de to for, at finansskatten, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser at støtte, er "kernesocialdemokratisk".

Tilmed er tidligere svagheder ved skatten ifølge Nyrup ryddet af vejen, efter at EU-kommissionen for nylig fremlagde en ny version.

Nu modvirker den i højere grad end tidligere den danske regerings frygt, nemlig at investeringer og vækst flytter ud af EU efter skattens indførelse.

- Her er to generationer, der siger, at den socialdemokratiske idé nu skal folde sig ud, så den ikke lader finansmarkederne bestemme.

- Hedgefond-managerne sidder derude og griner ad os - og de vil ikke blive kede af det, hvis vi opretholder vores nej til finansskatten, siger Nyrup til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.