Danmark

Nyt eksperthold skal vurdere medicindoser

Ekspertudvalg skal se på medicinering af psykotiske patienter efter Glostrup-sag, som koster klinikchef jobbet

Nyt eksperthold skal vurdere medicindoser

Et nyt ekspertudvalg bliver nu sat sammen for at vurdere de doser af antipsykotisk medicin, som lægerne må bruge til psykotiske patienter.

Det nye udvalg, der også kommer til at bestå af eksterne eksperter, skal afløse en task force, der er blevet mødt med kritik.

Vurderingen af medicinmængderne kommer, efter at Psykiatrisk Center Glostrup i de seneste par uger har været udsat for hård kritik for at have brugt for store doser medicin på patienterne.

Region Hovedstaden nedsætter en gruppe med eksperter fra psykiatrien i de øvrige fire regioner. Formand bliver Katja Kayser, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

- Vi må konstatere, at der ikke er tillid til, at task forcen vil være tilstrækkeligt habil. Derfor beder vi nu eksterne eksperter vurdere og kvalificere de anbefalinger for nye maksimale doseringer, som task forcen forelagde torsdag, siger hun.

Ud over regionale eksperter og Katja Kayser tæller den nye ekspertgruppe blandt andet Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital, professor Birthe Glenthøj fra Region Hovedstadens Psykiatri samt overlægerne Sten Christophersen og Stig Ejdrup Andersen.

Centerchef Henrik Lublin fra centret i Glostrup har sagt sin stilling op. Desuden bliver klinikchef Lars Søndergård fritaget for tjeneste med øjeblikkelig virkning.

Vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Peter Treufeldt, har taget ansvar for sagen og beklaget, at han har handlet for langsomt.

Hans rolle i sagen vil blive drøftet på et møde med psykiatridirektør Martin Lund i næste uge, hedder det i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

Sundhedsstyrelsen er i gang med en større kulegravning af forholdene på det psykiatriske center i Glostrup. Styrelsen og embedslægerne i Region Hovedstaden har fået en række indberetninger om massiv overmedicinering.

Patienterne har angiveligt fået op til tre gange så store doser antipsykotisk medicin som anbefalet.

/ritzau/