Fødevarer

Nyt gårdmejeri til Sønderhaven

Danmarks eneste mejeri, hvor forbrugerne kan få oplyst kvaliteten af mælk og oste

Marianne Simonsen og Preben Ørum er klar til første spadestik til Sønderhaven Gårdmejeri. Foto: Henrik Louis

Marianne Simonsen og Preben Ørum er klar til første spadestik til Sønderhaven Gårdmejeri. Foto: Henrik Louis

Om kort tid bliver det første spadestik til Sønderhaven Gårdmejeri taget. Mejeriet opføres på ejendommen Sønderhaven, Stadevej 314 ved Serritslev. Ejendommen ejes af Marianne Simonsen og Preben Ørum, der da også står bag nyskabelsen. - Ideen til Sønderhaven Gårdmejeri er udsprunget af, at forbrugeren efterlyser sporbarhed, nyskabelse i form af anderledes produkter, godt håndværk, kvalitetsprodukter, historien bag produktet, - og ikke mindst, ærlighed om produkterne, fortæller Marianne Simonsen og Preben Ørum. Forbrugeren får med Sønderhaven Gårdmejeri mulighed for at være i direkte dialog med mejeristen og ejerne om mejeriprodukterne. - Faktisk er det noget af det allervigtigste for producenten. På den måde skaber vi den åbenhed, som forbrugeren har krav på, tilføjer parret. Sønderhaven Gårdmejeri vil fortælle åbent om kvaliteten af mælken. Forbrugerne får således besked om celletal, der siger noget om mælkens kvalitet, kimtal der siger noget om renheden i forbindelse med håndtering af mælken samt sporetal, der blandt andet siger noget om mælkens egnethed til osteproduktion. - Kvalitetstallene vil med jævne mellemrum blive opdateret i gårdbutikken på Sønderhaven, så forbrugeren kan stille spørgsmål, hvis og når der sker ændringer i tallene. Det kan være med til at lette forståelsen af, at det at have malkekøer, der giver mælk, og den efterfølgende bearbejdning, ikke bare er noget man klarer med et penselstrøg, mener Preben Ørum og Marianne Simonsen. - I det hele taget skal det være sådan, at man forbinder Sønderhaven Gårdmejeri med ærlighed og troværdighed. København i fokus Afsætningen vil ske fra egen butik med direkte salg til forbrugeren. Desuden vil der blive salg til udvalgte restauranter og ostebutikker, købmænd med delikatesse afdelinger, samt til andre specialfødevarebutikker. - Sidst men ikke mindst, ønsker vi også at afsætte vore varer i Københavns-området, hvor efterspørgslen efter kvalitetsfødevarer er mega stor. På nuværende tidspunkt har vi kontakter, der signalerer, at de ønsker at prøve vores produkter, når de er klar til lancering, fortæller Preben Ørum. Egen mejerist - Som daglig leder har vi ansat en kompetent og erfaren mejerist. Han er i sagens natur en nøgleperson, da han har det nødvendige kendskab til de forskellige processer. Mejeristen har mere end 20 års erfaring med at producere ost, is, surmælksprodukter, og det er kombineret med erfaring fra job i udlandet indenfor osteproduktion og lignende produktioner indenfor mejerivarer. I butikken vil der blive ansat en faguddannet butikschef, der kan råde og vejlede kunderne omkring de forskellige oste og øvrige mejeriprodukter og tilbehør, der matcher gårdens egne produkter. - Der vil tillige blive etableret inshop, hvor andre gårdbutikker og andre leverandører kan præsentere egne varer i ”egen butik”, når de er på gæstevisit. Og der venter i den forbindelse kunderne forskellige aktiviteter og masser af smagsoplevelser. Forædling På Sønderhaven er der i fem år blevet produceret vin fra egen vingård, og ejeren bekendt findes der ikke i Danmark en lignende kombination af vingård, mælkeproduktion, og mejeridrift. - I dag vil borgerne og forbrugeren, som vi fornemmer det, gerne slippe for mere gylle og husdyrgødning ved endnu større besætninger. Det vil vi gerne bidrage til på den måde, at vi kobler bearbejdningsleddet på den nuværende produktion, så vi skaber et levebrød i stedet for at udvide den animalske produktion.birgit.eriksen@nordjyske.dk