Hjørring

Nyt liv til gamle håndværk

Sommermarked i Håndværkernes Hus trækker mange gæster til

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Doris Jensen i færd med at lave julegaver til sine børn. Foto: Bente Poder

HJØRRING:Trædreje Lindy Andersen skrællede behændigt og rutineret træspåner af den roterende træklods på drejebænken - og hurtigt dukkede der en lille fin saltskål frem.

Lindy er bare en af mange medlemmer, der i denne weekend viser sit håndværk frem for interesserede til sommermarkedet i Håndværkernes Hus i Hjørring. I hvert et rum og hver en krog er der aktiviteter og arbejdende stande. Og den hyggelige gårdsplads danner ramme om sommermarkedets café.

I smedjen havde smykkeformgiver Søren Hald tændt op i essen og forvandlede med hammer og armbolt et søm til en nydelig fingerring - og lavede nyttige ølåbnere.

Da Søren Hald forlod sig job som telemontør i TDC 2001 i forbindelse med en omfattende fyringsrunde, fik han uddannelse som smykkeformgiver. Og han har siden også undervist i sin kunnen. Nu er han pensionist, og har stortrives i Håndværkernes Hus, hvor han har haft sin gang siden 1998.

- Det er mit andet hjem, smiler han.

- Vi kommer jo her, fordi vi kan arbejde sammen og snakke sammen - og vi har det godt sammen, fortalte Søren Hald, der også har siddet i husets bestyrelse. Han var med i ledelsen, da huset skulle flytte fra Nørregade, og de nye lokaler blev fundet. Siden er der lagt rigtig meget arbejdskraft i at få huset sat i stand og indrettet.

- Der er en rigtig god kampånd og vilje til at få tingene til at ske her.

En af lørdagens gæster i huset var Arne Sørensen, og han nød at se blandt andre trædrejeren arbejde. Og Arne Sørensen er også selv fingersnild.

- Jeg tror jeg kan lave alting selv, smilede han, mens han så arbejdet ved drejebænken give resultat.

På første sal havde Doris Jensen travlt med at dekorere en urtepotteskjuler med gamle skår. Hun er aktiv bruger af huset.

- Det er så hyggeligt - her er sådan et godt kammeratskab, sagde hun i en pause fra arbejdet.

- Det er helt vidunderligt at komme her - det er så uforpligtigende. Og det, at man møder søde og rare mennesker, er meget værd, når man er oppe i årene.

John Klinkby er formand for bestyrelsen, og han nød i går at se aktiviteterne i de mange værksteder. Samtidig glædede han sig også over det store gæstebud.

- Huset emmer jo af, at folk kan lide at være sammen, konstaterede formanden.

- Ideen med Håndværkernes Hus er, at de folk der forlader arbejdsmarkedet kan komme her, når de mister kontakten med kollegaerne. Og har man en hobby - eller måske en hobby, der ikke kan lade sig gøre at dyrke hjemme - kan man få plads her i huset, sagde John Klinkby.

Han tilføjede, at der fortsat er plads til flere aktive håndværkere og husflidsfolk.

- Man kan bare melde ind med sine ideer, så finde vi ud af det. Og folk liver jo helt op, når de kommer her - det er faktisk en slags sygeforsikring, smilede han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.