Pension

Nyt pensionshit: Køb deltid for egne penge

Såkaldt ”delpension” er det næste store hit på pensionsmarkedet

Danskere kan arbejde på nedsat tid men i flere år på grund af ”delpension”. Arkivfoto

Danskere kan arbejde på nedsat tid men i flere år på grund af ”delpension”. Arkivfoto

DANMARK:Mange danskere vil lave en gradvis nedtrapning fra jobbet ved at købe nedsat tid for egne pensionskroner - til gengæld arbejdes et par år længere.

Det spår flere pensionskasser, som allerede nu mærker stigende efterspørgsel på en glidende exit fra arbejdslivet.

- Mange danskere har store pensionsopsparinger og et ønske om bedre balance mellem arbejde og fritid. Så vi forventer en stigning i antallet af private ordninger, der tillader folk en gradvis og fleksibel tilbagetrækning, siger Jan Hansen, der er underdirektør i brancheorganisationen Forsikring og Pension, til Avisen.dk.

Indtil nu har kun en håndfuld brancher haft adgang til delpension.

Men med det netop indgåede forlig om de offentlige overenskomster får 857.000 ansatte i regioner, kommuner og staten nu mulighed for at gnave af pensionen, mens der fortsat opspares pension for den tid, der arbejdes.

75-80-årige på arbejde

Muligheden for delpension vil få mange offentligt ansatte til at arbejde et år eller to længere, mener formand for HK/Kommunal, Bodil Otto.

- Det er et stort skridt i retning af en mere balanceret afslutning på arbejdslivet. Og man kan sagtens forestille sig, at det er det, der gør, at vi om 20 år kan fortsætte med at arbejde, til vi er 75 eller 80, siger hun til Avisen.dk.

Stigende levealder og større pensionsopsparinger har øget interessen for fleksible tilbagetrækningsordninger. Samtidig stilles der fra Christiansborg krav om, at danskerne skal arbejde længere.

Et populært valg

Ifølge Ældre Sagen bringer det egenfinansieret delpension i høj kurs.

- Pensionsalderen er på vej op, og efterlønnen og andre muligheder er på vej ud. Det efterlader mange uden mulighed for selv at tilrettelægge deres tilbagetrækning. Så har man en arbejdsmarkedspension af en vis størrelse, giver det god mening at overveje delpension, siger økonom Peter Halkjær til Avisen.dk.

Udover en velvoksen pension kræver delpension, at chefen siger ja til nedsat tid eller gradvis nedtrapning i tid.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst