Nyt våben mod måger

To effektive mågedræbere har slået sig ned på en silo nord for Aalborg

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:En rovfugl, der skyder op til 300 kilometer i timen, kan være det nye håb i kampen mod skrigende og klattende måger i byerne. En vandrefalk kan spise en måge om dagen, og på en silo nord for Aalborg har et falkepar slået sig ned. Det fortæller DR Nordjylland.

Aalborg Kommunes skytte, Klaus Godiksen, har med glæde konstateret, at en stor og flot vandrefalkehun nu gør en enlig han selskab på den høje Hedegaard-silo i Nørresundby. Her har kommunen sat redekasser op i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening.

- Nu håber vi så, at der kommer æg og dernæst unger i kasserne, så vi kan få flere vandrefalke på vingerne i Aalborg, siger Klaus Godiksen.

Et vandrefalkepar har et revir på 15-20 kvadratkilometer, så Aalborg og Nørresundby er bare en lille del af det område, hvor de jager og finder deres føde.

Vandrefalke udgør en naturlig fjende for måger, og sådan én har hidtil manglet i byerne, hvor der til gengæld er der masser af føde til mågerne i form af affald. Derfor ønsker Klaus Goddiksen sig flere falke, der kan gøre indhug i mågebestanden på en naturlig måde.

- Det er en rigtig dygtig jæger, og det er kun glædeligt, at vi har fået den i byen, siger han til DR Nordjylland.

Klaus Godiksen forklarer at vandrefalken er en effektiv dræber, som dykker ned mod sit bytte fra høj afstand med 280-300 kilometer i timen.

- Det er som at blive ramt af et projektil. Hvis vandrefalken tager en due, flyver den videre med den, mens en måge er for tungt et bytte. Her slipper vandrefalken mågen efter at have punkteret dens lunger med de skarpe kløer, siger Klaus Godiksen.

Der er kun 10-12 vandrefalkepar tilbage i Danmark. Og kommunen har også en forpligtelse til at passe på vores biodiversitet, mener skytten.

- Så nu skal vi have det her par til at yngle. Og lige så snart de kommer i gang med det, så skal vi have en samtale med Dansk Ornitologisk Forening og finde ud af, hvor vi så ellers kan sætte redekasser op for at formere vores vandrefalkebestand op, siger Klaus Godiksen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.