Nytårsløjer og ballade

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Juletræet i flagstangen er også en klassiker... Privatfoto.

I gamle dage kunne folk, på nytårsaften - ligesom i dag - risikere at blive offer for forskellige former for mere eller mindre godmodige - løjer og drillerier.

Et hyppigt drilleri var at fjerne og gemme ting som kaffekander, gryder og lignende eller at bytte rundt på dyrene i stalden. Ville man skræmme sine ofre, satte man roelygter ud og håbede på, at en og anden ville få en forskrækkelse over det uhyggelige, lysende ansigt.

Populært var det også at skille f.eks. vogne ad og samle dem på "umulige" steder, hejse ting op i flagstænger eller sætte vogne og møgbøre op på taget.

Det kunne naturligvis tage et omfang der gjorde, at den det gik ud over, følte det nødvendigt at indblande politiet.

I de gamle politiprotokoller kan man ofte få et lille indblik i nytårsløjer, som enten er gået for vidt eller hvor politiet af egen drift fandt frem til personer, som de for en sikkerheds skyld satte i arresten eller detentionen.

Nytårsaftensdag 1899 gik to temmelig berusede personer, Rasmus og Ludvig Olsen, rundt og lavede "løjer" i Stubbekøbing på Falster. Kl. 17 luskede de rundt ved garver Sørensens baghus, hvor skind og huder blev opbevaret. Da de to opdagede, at Sørensen havde set dem, skyndte de sig væk. De havde skåret en udspilet hud i stykker og tappen var taget af en tjæretønde, så al tjæren var løbet ud.

En time efter var de på spil hos Niels Nielsen på Stubbekøbing mark, hvor der blev "gjort støj" og slået en rude ind. Niels og hans karl blev lovet øretæver, uden at der dog skete mere. Atter en time efter var de to tilbage på gaden i Stubbekøbing, hvor de ifølge en senere politirapport "vare meget fulde, gjorde spektakel og råbte". Den ene af dem dejsede om på gaden med en åben foldekniv i hånden. kl. 19 røg begge i arresten. Da de senere blev stillet for retten, kunne de kun huske at de havde været meget fulde. Senere huskede den ene dog, at han havde været inde på så godt som alle beværtningerne i Stubbekøbing og dér fået cognac og bayersk øl.

Sagen endte med bøder på 20 og 15 kroner - men begge valgte at afsone.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst