Nytårstalen er blevet et ritual

Dronningens nytårstale er en del af vore nyere ritualer.

Dronningens nytårstale er en del af vore nyere ritualer.

Når vi i aften sætter os til rette foran tv-skærmen og ser Dronningens nytårstale, og i morgen skal se skihop, alt i mens vi plejer vores tømmermænd, er det et tydeligt tegn på, at nytår og ritualer hører sammen.

Sådan har det altid været, forklarer Inger Bladt, museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum i Aalborg.

- Nytåret er både årets sidste og første fest. En overgang fra det ene år til det andet, og overgange har i folkelig tradition altid været noget særligt, hvor man har benyttet ritualer som hjælp, når man skulle fra den ene tilstand til den anden, forklarer Inger Bladt.

Når mange har en tradition med at hoppe/springe ind i nytåret, er det derfor et ritual, der er beslægtet med, at brudgommen bærer bruden ind over dørtærsklen, påpeger hun.

At se Dronningens Nytårstale er derimod en relativt ung tradition.

- Den første kongelige nytårstale i tv stod Frederik d. 9. for. Det skete 1. januar 1958. Her afsluttede han sin tale med det, som siden blev dens signatur i form af en særlig hilsen til Søens Folk og sætningen "Gud bevare Danmark", fortæller Inger Bladt.

De rituelle tv-udsendelser omkring nytåret hører i sagens natur til vores nye traditioner, men til nytåret knytter der sig også en række ældre ritualer.

Der er ikke bevaret nogen nytårstraditioner, der er særlige for Nordjylland, men at skyde nytåret ind er kendt i Danmark siden 1600-tallet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst