Udland

Nyvalgte islændinge får lønhop på 44 procent

Der er lønstigninger til både parlamentarikere, ministre og præsidenten i Island, der netop har holdt valg.

De nyvalgte medlemmer af Islands parlament, Altinget, kan ikke blot glæde sig over, at de blev stemt ind ved lørdagens valg.

De får også en klækkelig lønforhøjelse, skriver mediet Iceland Monitor.

De 63 personer i Altinget vil fremover få godt 1,1 million islandske kroner i månedsløn. Det svarer til cirka 66.000 danske kroner og en lønstigning på hele 44 procent.

Det er en særlig kommission, som har besluttet, hvor meget lønningerne skal stige.

Også den kommende regerings ministre kan se frem til at få mere ind på bankkontoen. Deres løn stiger 35 procent til omkring 1,8 millioner islandske kroner i måneden.

Når der er kommet styr på, hvem der skal være Islands statsminister, vil vedkommende modtage omkring to millioner islandske kroner månedligt. Landets præsident vil også fremover være den bedst betalte politiker med en lønstigning på cirka 20 procent til knap tre millioner islandske kroner.

- Det er meget vigtigt, at de valgte medlemmer er selvforsørgende og ikke skal være afhængige af nogen, skriver den såkaldte Kjararad-kommission ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Deres arbejde har ingen klare paralleller til det øvrige arbejdsmarked, da de bliver valgt til deres job og er nødt til at forny deres mandater mindst hvert fjerde år, skriver kommissionen videre.

Ikke alle er dog lige tilfredse med lønstigningen. Birgitta Jónsdóttir, frontfigur i Piratpartiet, opfordrer sine kolleger i Altinget til at afvise de ekstra penge.

- Hvis alle parlamentarikere afviser disse stigninger for tydeligt at vise, at de er bekymrede for stabiliteten på arbejdsmarkedet, vil det sende et klart signal til offentligheden om, at vi ikke ønsker en kløft mellem Altinget og offentligheden, skriver hun på Facebook ifølge AFP.

Lørdagens islandske valg gav ikke et enkelt parti eller en oplagt alliance et klart flertal. Det er dermed fortsat uvist, hvem der kommer til at regere vulkanøen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.