Udland

Obama advarer Putin mod at rykke ind i Ukraine

USA kræver, at observatører øjeblikkeligt sendes til Ukraine for at overvære situationen i det uroplagede land

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har sent lørdag aften talt i telefon med USA's præsident, Barack Obama, omkring situationen i det uroplagede Ukraine.

Obama udtrykte bekymring over for Putin omkring Ruslands mulige planer om at rykke ind i Ukraine.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Ria har Putin sagt til Obama, at Rusland forbeholder sig retten til at beskytte sine interesser, herunder den russisk-orienterede befolkning i Ukraine, hvis der opstår uroligheder i det østlige Ukraine eller på Krim-halvøen.

En russisk militæraktion i Ukraine er afhængig af den videre udvikling på Krim-halvøen, lød det fra Putin tidligere lørdag, efter at han har fået det russiske parlaments godkendelse til at sende styrker til Krim for at "normalisere situationen" i nabolandet.

Meldingerne kommer samtidig med, at FN's Sikkerhedsråd er i gang med et hasteindkaldt møde omkring situationen.

Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, opfordrer til, at observatører fra FN og OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, øjeblikkeligt sendes til Ukraine for at overvåge den tilspidsede situation.

Det siger hun ifølge Reuters på det andet hasteindkaldte møde i Sikkerhedsrådet på ét døgn om krisen mellem Ukraine og Rusland.

- Det er på tide, at Ruslands ulovlige indgriben i Ukraine får en ende. Det russiske militær skal trække sig, siger hun og fortsætter:

- Det ukrainske folks forhåbninger skal respekteres, og den politiske dialog skal have lov til at fortsætte.

Tidligere lørdag aften bad Ukraines udenrigsminister, Andrij Desjtsjytsja, både EU, USA og Nato om at beskytte landets grænser mod, hvad der betegnes som en russisk aggression.

En ukrainsk militærkilde sagde til nyhedsbureauet Interfax, at to krigsskibe fra den russiske østersøflåde er blevet set i bugten ud for Sevastopol, der ligger på Krim-halvøen, hvor en del af den russiske sortehavsflåde har base.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.