Udland

Obama afviser olierørledning gennem USA

Keystone-olieledning fra Texas til Canada ville have skadet USA i kamp mod klimaforandring.

USA's præsident, Barack Obama, afviste fredag planerne om Keystone XL olierørledningen fra Texas til Canada, som gennem syv år har mødt megen modstand fra miljøgrupper, og som spiller en vigtig rolle i debatten om klimaforandringer.

Keystone XL ville have forbundet eksisterende netværk af olierørledninger i Canada og USA, så der dagligt kunne bringes over 800.000 tønder råolie dagligt til raffinaderier i Illinois fra oliekilder i Alberta i Canada og senere fra kysten ved Den Mexicanske Bugt.

- Olierørledningen ville hverken være en fantastisk indsprøjtning for økonomien eller en katastrofe for klimaet, siger Obama, der fredag havde drøftelser med blandt andre udenrigsminister John Kerry om olierørledninger før det særlige pressemøde.

Obama, der var flankeret af sin vicepræsident, Joe Biden, og Kerry ved pressemødet, henviser til, at oliepriserne er faldet, og at projektet ville ødelægge USA's rolle i kampen mod klimaforandringer.

Nogle republikanske politikere, deriblandt præsidentkandidaten Jeb Bush, kalder præsidentens afvisning for "et angreb på den amerikanske økonomi", da det ville indebære et meget stort antal arbejdspladser.

Olierørledningen har også fået en nedadvendt tommelfinger fra den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton.

TransCanada Corporation, som er det canadiske selskab, der havde håbet på at kunne bygge olierørledningen, anmodede om tilladelse fra præsident til en del af projektet i 2008.

Forslaget er siden blevet centralt emne i debatten om klimaforandring. Blokering for Keystone er for mange blevet en lakmusprøve på den grønne bevægelses styrke i USA og Canada.

Republikaneren i Senatet og i Repræsentanternes Hus har tidligere stemt en bygning af olierørledningen igennem.

- Dette er et stort fremskridt for miljøbevægelserne, fordi rørledningens indvirkning på klimaet ville have været historisk, siger Bill McKibben, som har været med til at stifte miljøgruppen 350.org.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.