Udland

Obama afviser udspil om finansiel afgrund

De rige går fri i Republikanernes nye forslag til at forhindre økonomisk kaos, og det vil Obama ikke acceptere

Obama afviser udspil om finansiel afgrund

Den amerikanske præsident, Barack Obama, afviser det seneste forslag fra Republikanerne om, hvordan USA skal undgå den såkaldte "finansielle afgrund".

Republikanernes forslag freder den rigeste del af de amerikanske skatteydere, og det vil Obama ikke acceptere. Han insisterer på, at skattestigninger for velhavende skal være en del af en budgetaftale.

Republikanerne mener, at skattestigninger vil skade investeringslysten og øge arbejdsløsheden

Det seneste udspil fra den republikanske fløj i Repræsentanternes Hus indebærer budgetbesparelser på 2200 milliarder dollar det næste årti.

Beløbet omfatter 800 milliarder dollar fra skatteomlægninger, 600 milliarder dollar fra en sundhedsreform og andre besparelser på sundhedsområdet på ligeledes 600 milliarder dollar ifølge CNN.

John Boehner, republikansk formand for Repræsentanternes Hus, omtaler udspillet "som en holdbar plan, der fortjener at blive overvejet nøje i Det Hvide Hus".

Hvis ikke præsidenten og Kongressen i løbet af de næste uger når til enighed, vil en kombination af skattestigninger og drastiske automatiske besparelser træde i kraft.

Det vil sænke USA's samlede økonomi fire til fem procent, fordi den hjemlige efterspørgsel vil falde brat. Derfor er næsten alle politikere og medier optaget af "The fiscal cliff" - den økonomiske afgrund.

En aftale kan kun komme i stand, hvis Demokraterne og Republikanerne enes om et kompromis.

Men Republikanernes forslag fik en kort levetid i Det Hvide Hus. Det er useriøst og et tilbageskridt i forhandlingerne, lyder det fra præsidentboligen.

- Præsidenten underskriver ikke en budgetaftale, der forlænger skattelettelserne for de rigeste to procent, siger Jay Carney, cheftalsmand for Obama, ifølge CNN.

- Så længe Republikanerne i Kongressen ikke er villige til for alvor at bede de rigeste om at betale en smule mere i skat, så er vi ude at stand til at opnå en aftale om at nedbringe vores statsunderskud, tilføjer Dan Pfeiffer, talsmand for det Hvide Hus.

USA har en enorm gæld på over 16.000 milliarder dollar (cirka 93.560 milliarder kroner).

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Oversvømmelser efter dobbelt skybrud
Luk