Udland

Obama appellerer til en fredelig brexit-skilsmisse

Briterne og EU skal finde en god løsning på brexit. Forholdet til EU er helt centralt for USA, siger Obama.

POLAND-NATO-SUMMIT-SHOOTING-DALLAS, Barack Obama Foto: Scanpix/Mandel Ngan

POLAND-NATO-SUMMIT-SHOOTING-DALLAS, Barack Obama Foto: Scanpix/Mandel Ngan

Den amerikanske præsident Barack Obama håber på en fredelig skilsmisse mellem EU og Storbritannien efter den britiske folkeafstemning.

- Alle har en interesse i at minimere alle forstyrrelser, når EU og Storbritannien skal smede et nyt forhold, siger den amerikanske præsident efter et kort topmøde med EU, der bliver holdt lige før starten på et Nato-topmøde i Warszawa.

Obama understreger, at forholdet til unionen er afgørende vigtigt for USA.

- USA har en stærk og vedvarende interesse i et forenet og demokratisk Europa, siger han.

EU's integrationsproces er stadig en ekstraordinær præstation på trods af de udfordringer, som den britiske exit fra EU-samarbejdet giver, mener præsidenten.

- Et integreret Europa er en af den moderne tids største politiske og økonomiske præstationer. Det er en præstation, der skal bevares, siger Obama.

EU-præsident Donald Tusk siger, at de geopolitiske konsekvenser af brexit - den britiske exit fra EU-samarbejdet - kan være meget alvorlige.

Det er både i EU's egen og i USA's interesse at bevare et tæt forhold mellem EU og Storbritannien, siger EU-præsidenten.

- Men det er lige så vigtigt i dag at sende en klar besked til hele verden om, at brexit som sådan og med den betydning, det har, blot er en hændelse og ikke begyndelsen på en proces, siger Donald Tusk.

- Til alle vores modstandere - både inden for og uden for - der håber på en efterfølger på brexit, vil jeg sige højt og klart: I kommer ikke til at se, der stå på skærmen, at "fortsættelse følger", siger Donald Tusk.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger, at EU's exit-forhandlinger med Storbritannien ikke vil komme til at foregå i "en fjendtlig stemning".

Men han understreger samtidig, at der ikke bliver nogen forhandlinger, før Storbritannien formelt har aktiveret EU-traktatens artikel 50. Det starter en nedtælling på to år til det endelige britiske farvel til EU.

Juncker understreger samtidig, at hvis briterne vil have adgang til EU's indre marked efter deres exit, må de acceptere alle dets fire friheder, inklusive fri bevægelighed for arbejdskraft.

De fire friheder på EU's indre marked er fri bevægelighed for varer, mennesker, tjenesteydelser og kapital.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.