Udland

Obama bebrejder Europa for langsom vækst

Præsident Barack Obama peger blandt andet på Europa som grunden til den minimale vækst i amerikanske job.

Obama bebrejder Europa for langsom vækst

Præsident Barack Obama er i den grad en presset mand, efter at tal fra arbejdsministeriet i Washington fredag formiddag afslørede, at USA's økonomi langt fra har skabt de mange arbejdspladser, som amerikanerne i så høj grad hungrer efter.

I maj er der blot kommet 69.000 nye arbejdspladser til, og det er et stykke under de 150.000, som analytikere havde ventet.

Samtidig gør en kraftig nedjustering af beskæftigelsesvæksten i både marts og april skuffelsen endnu større.

- Økonomien vokser igen, men den er ikke vokset så hurtigt, som vi vil have den til, siger Barack Obama i en tale til flere hundrede arbejdere og tilhængere på en fabrik i Minnesota.

- Vores virksomheder har skabt næsten 4,3 millioner nye arbejdspladser over de seneste 27 måneder, men som dagens jobrapport viser, formår vi stadig ikke at skabe dem så hurtigt, som vi ønsker, lyder det fra præsidenten.

Han giver imidlertid de høje benzinpriser og den europæiske krise skylden for den utilfredsstillende jobvækst.

- Ligesom på denne tid sidste år er vores økonomi stadig i modvind. Benzinpriserne rammer folks tegnebøger temmelig hårdt, og så begynder eurozonens problemer at kaste en skygge over USA, siger præsidenten.

Interessen for udviklingen i USA er ekstra høj, fordi USA længe har stået som den sidste bastion i en verden ramt af afmatning.

- Men den bastion ser desværre ud til at vakle en del for øjeblikket, hvor vi så bare må krydse fingre for at den ikke vælter helt, siger Jes Asmussen, der er cheføkonom for Capital Markets i Handelsbanken.

/ritzau/Reuters