Udland

Obama-besøg uden voldsom kritik på dagsordenen

På vej til G20-møde i Rusland mellemlander USA's præsident i Stockholm for at møde de fem nordiske ledere.

Obama-besøg uden voldsom kritik på dagsordenen

Når USA's præsident, Barack Obama, mellemlander onsdag i Stockholm på vej til G20-møde i Sankt Petersborg, er der umiddelbart lagt op til en venskabelig sammenkomst, men situationen i Syrien og de amerikanske angrebsplanen vil efter alt at dømme også blive drøftet.

Ifølge det officielle program vil der under besøget blive talt om klima og energi, en handelsaftale mellem USA og EU, økonomi generelt, og så kommer Syrien sandsynligvis også på tale under det punkt, der hedder "andre udenrigspolitiske spørgsmål".

På den anden side er der også sager, som ingen af parterne ifølge Aftenposten har lyst til at rode op i. Det gælder NSA-skandalen, fangerne på Guantanamo, USA's droneangreb og WikiLeaks-stifteren Julian Assange.

- Vi har en åben og god relation til USA. Der er gode personrelationer, og vi har respekt for hinanden. Men dette møde handler ikke kun om Sverige. Det gælder også vores rolle som seriøs aktør i EU, siger den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, til avisen Expressen.

Øverst på dagsordenen står angiveligt spørgsmålet om en frihandelsaftale mellem EU og USA. Sverige betragtes af Det Hvide Hus som en vigtig partner i det arbejde, siger analytiker Erik Brattberg fra det udenrigspolitiske institut i Stockholm til Aftenposten.

I betragtning af den spændte situation i Syrien var det et stort spørgsmål, om Obama ville gennemføre sit besøg i Stockholm. Da det nu sker, vil det være helt usandsynligt, hvis ikke Syrien bliver drøftet af USA's præsident og de nordiske ledere.

Når Barack Obama sætter sig til bords til middagen onsdag aften sammen med den danske statsminister Helle Thorning Schmidt og hendes statsminister kolleger fra Sverige, Norge og Island, samt den finske præsident tyder alt dog ifølge Erik Brattberg på, at der kun vil blive talt om ufarlige emner, mens USA's skandaler ikke vil blive berørt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.